Potrzebne przybory iCook:Twój ulubiony nóż z Zestawu noży iCook, patelnia 25 cm o nieprzywierającej powierzchni, 3-litrowe naczynie z pokrywką, blender
Składniki:
-
300 g mrożonego młodego groszku
-
20 g liści mięty
-
100 g liści szpinaku
-
1 brązowa cebula, drobno posiekana
-
3–4 drobno posiekane ząbki czosnku
-
100 g śmietany kremówki
-
300 ml Twojego ulubionego bulionu
-
4 kromki chleba
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
Przepis:
-
Wlej trochę oliwy z oliwek do naczynia i postaw je na średnim ogniu. Po podgrzaniu oliwy dodaj cebulę i mieszaj, aż stanie się miękka.
-
Dodaj mrożony groszek, szpinak i miętę. Dokładnie zamknij pokrywkę naczynia, aby aktywować funkcję VITALOK. Zmniejsz ogień do najniższego poziomu i pozostaw naczynie na wolnym ogniu na 10 minut — pamiętaj, aby nie zdejmować pokrywki.
-
Gdy warzywa się gotują, odkrój skórkę z kromek i pokrój chleb na małe 2-centymetrowe kawałki. Włóż je do patelni i opiekaj na średnim ogniu.
-
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Po połączeniu składników polej tak przygotowaną masą grzanki i pozostaw na ogniu aż do odparowania masy.
-
Po 10 minutach gotowania warzyw zdejmij pokrywkę i wlej gorący bulion oraz dodaj śmietanę. Wymieszaj zupę ręcznym blenderem, aż nabierze gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli przygotowujesz mniejszą porcję, użyj blendera iCook.
-
Podawaj zupę z łyżką śmietany i grzankami. Smacznego!