Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

Powidła śliwkowe z cynamonem

Przepisy

Składniki:

  1. 2 kg śliwek, drylowanych i grubo posiekanych

  2. 200 ml letniej wody

  3. 2 kg białego cukru kryształu

  4. 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  5. 1 łyżka soku z cytryny

Potrzebne przybory iCook: 8-litrowe naczynie

Przygotowanie:

  1. Umieść posiekane śliwki w dużym garnku i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż śliwki będą miękkie. Dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny i odczekaj, aż cukier powoli się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.

  2. Zwiększ ogień, doprowadzając masę do wrzenia, i gotuj przez pięć minut. Wyjmij talerz z zamrażarki i wykonaj test tężenia (patrz artykuł). Jeśli masa nie stężała, gotuj jeszcze przez kilka minut i ponownie wykonaj test.

  3. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu — w ten sposób zapobiegniesz opadnięciu kawałków owoców na dno słoika. Rozlej chochlą do ciepłych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem