Składniki:
2 kg śliwek, drylowanych i grubo posiekanych
200 ml letniej wody
2 kg białego cukru kryształu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Potrzebne przybory iCook: 8-litrowe naczynie
Przygotowanie:
Umieść posiekane śliwki w dużym garnku i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż śliwki będą miękkie. Dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny i odczekaj, aż cukier powoli się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
Zwiększ ogień, doprowadzając masę do wrzenia, i gotuj przez pięć minut. Wyjmij talerz z zamrażarki i wykonaj test tężenia (patrz artykuł). Jeśli masa nie stężała, gotuj jeszcze przez kilka minut i ponownie wykonaj test.
Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu — w ten sposób zapobiegniesz opadnięciu kawałków owoców na dno słoika. Rozlej chochlą do ciepłych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia.