Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

Prosty dżem z malin

Przepisy

Składniki:

  1. 500 g świeżych malin

  2. 800 g białego cukru kryształu

Potrzebne przybory iCook: duża patelnia z pokrywką, 4-litrowy garnek z pokrywką

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i wsyp cukier do patelni. Podgrzewaj w piekarniku przez 15 minut.

  2. Umieść maliny w garnku i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Podczas podgrzewania rozgnieć maliny tłuczkiem do ziemniaków, a następnie gotuj jeszcze przez minutę, stale mieszając. Wskazówka: jeśli przygotowujesz ten dżem dla dzieci, przed przejściem do kolejnego kroku użyj sitka w celu usunięcia ziarenek.

  3. Wlej ciepłą wodę do garnka z malinami i gotuj, aż masa osiągnie konsystencję żelu. Wykonaj test z użyciem talerza (patrz artykuł), aby upewnić się, że masa stężała.

  4. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, a następnie rozlej chochlą do ciepłych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem