Składniki:
500 g świeżych malin
800 g białego cukru kryształu
Potrzebne przybory iCook: duża patelnia z pokrywką, 4-litrowy garnek z pokrywką
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i wsyp cukier do patelni. Podgrzewaj w piekarniku przez 15 minut.
Umieść maliny w garnku i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Podczas podgrzewania rozgnieć maliny tłuczkiem do ziemniaków, a następnie gotuj jeszcze przez minutę, stale mieszając. Wskazówka: jeśli przygotowujesz ten dżem dla dzieci, przed przejściem do kolejnego kroku użyj sitka w celu usunięcia ziarenek.
Wlej ciepłą wodę do garnka z malinami i gotuj, aż masa osiągnie konsystencję żelu. Wykonaj test z użyciem talerza (patrz artykuł), aby upewnić się, że masa stężała.
Zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, a następnie rozlej chochlą do ciepłych słoików, szczelnie zamknij i pozostaw do ostygnięcia.