Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Specjalny turecki deser — znany pod tradycyjną nazwą kunafa

Przepisy

Stopień trudności: łatwy/średnio trudny

Potrzebne przybory: patelnia iCook 30 cm o nieprzywierającej powierzchni, zestaw 5 noży iCook, miska iCook

Yasemin Uzunpostalcı radzi: „Jeśli nie lubisz sera, możesz zamiast niego użyć orzechów włoskich”. Yasemin pochodzi z tureckiej miejscowości Konya i posiada kwalifikację na poziomie Wyróżnionej Platyny.

Składniki na ciasto: 400 g pokrojonego na cienkie nitki ciasta filo (nazywanego również kataifi), 250 g sera mozzarella lub niesolonego korbacza, 100 g niesolonego masła, ½ łyżki melasy

Składniki na syrop: 200 g cukru, 400 ml wody, 2–3 krople soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Aby przyrządzić syrop, wlej wodę oraz cukier do naczynia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut lub do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Na środku patelni wymieszaj palcami jedną czwartą miękkiego masła i melasę. Rozprowadź na całej patelni.

  3. Połóż na czystej desce ciasto pokrojone na cieniutkie nitki. Roztop resztę masła i wylej na ciasto. Wymieszaj masło końcami palców tak, aby ciasto było równomiernie nasiąknięte.

  4. Weź połowę tak przygotowanego ciasta i wyłóż nim patelnię z masłem i melasą, mocno dociskając. W ten sposób utworzysz pierwszą warstwę deseru.

  5. Pokrój ser na cienkie kawałki i ułóż go w równych odstępach na pierwszej warstwie ciasta. Ser utworzy drugą warstwę deseru. Weź resztę ciasta i ułóż ją, dociskając do sera, aby utworzyć trzecią i ostatnią warstwę.

  6. Smaż na małym lub średnim ogniu przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni. Lekko potrząsaj patelnią, aby ciasto nie przywarło. Aby odwrócić ciasto, użyj płytkiego talerza i smaż drugą stronę w ten sam sposób. Gdy druga strona się zarumieni, polej deser przygotowanym syropem i zdejmij z ognia. Serwuj z pysznymi pistacjami lub dowolnymi orzechami!

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem