Stopień trudności: łatwy
Potrzebne przybory: patelnia iCook 30 cm o nieprzywierającej powierzchni, zestaw 5 noży iCook.
Ten prosty przepis autorstwa Seval Karatay ze Stambułu można zmodyfikować według własnego uznania. Seval dzieli się wskazówką: „Ruloniki Börek są tradycyjnie wypiekane w piecu, ale łatwiejszym i bardziej ekonomicznym sposobem jest smażenie ich na patelni”.
Składniki na sos:
2 duże okrągłe arkusze ciasta filo
2 jaja
5–6 łyżek jogurtu
¼ szklanki oliwy z oliwek
1–2 łyżki octu
Składniki na nadzienie: Można przygotować różne nadzienia. Oto kilka propozycji Seval:
Ser:
200–250 g pokruszonego sera feta
Pół pęczka drobno posiekanej pietruszki i kopru włoskiego
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
Wymieszaj wszystko razem i ułóż na środku ciasta.
Szpinak:
500 g drobno posiekanego szpinaku, umytego i natartego solą
100 g pokruszonego sera feta
Sól, czarny pieprz i tymianek — według własnego uznania
Wymieszaj wszystko razem i ułóż na środku ciasta.
Mięso i warzywa:
250 g mięsa mielonego
1 cebula średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę
1 por średniej wielkości drobno posiekany
1 starta marchew średniej wielkości
Smaż wszystkie składniki razem, dodając sól, pieprz i płatki czerwonej papryki według własnego uznania. Odstaw na chwilę do schłodzenia i ułóż na środku ciasta.
Ziemniaki:
3 starte ziemniaki średniej wielkości
1 cebula średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę
Smaż obydwa składniki, dodając sól, pieprz i płatki czerwonej papryki według własnego uznania. Odstaw na chwilę do schłodzenia i ułóż na środku ciasta.
Sposób przygotowania:
Przetnij dwa okrągłe arkusze ciasta filo na pół.
Wymieszaj jajka, jogurt, oliwę z oliwek i ocet w misce, a następnie rozprowadź tak uzyskaną masę na czterech półkolistych arkuszach ciasta.
Przygotuj wybrane nadzienie i ułóż jedną czwartą wzdłuż prostej krawędzi ciasta, a następnie zawiń.
Nalej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię, umieść zawinięte ciasto na środku i uformuj spiralę. Wykonaj te same czynności z trzema pozostałymi arkuszami ciasta, nadając im na patelni kształt spirali.
Rozprowadź sos wzdłuż ruloników. Umieść pokrywkę na patelni i smaż ciasto na najmniejszym ogniu, aż jego powierzchnia się zarumieni. Aby odwrócić ciasto, użyj płytkiego talerza i usmaż drugą stronę. Danie można podawać, gdy obie strony uzyskają złocisto-brązowy kolor.