Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Tureckie ruloniki z serem znane pod tradycyjną nazwą Rulo Börek

Przepisy

Stopień trudności: łatwy
Potrzebne przybory: patelnia iCook 30 cm o nieprzywierającej powierzchni, zestaw 5 noży iCook.
Ten prosty przepis autorstwa Seval Karatay ze Stambułu można zmodyfikować według własnego uznania. Seval dzieli się wskazówką: „Ruloniki Börek są tradycyjnie wypiekane w piecu, ale łatwiejszym i bardziej ekonomicznym sposobem jest smażenie ich na patelni”.

Składniki na sos:

  1. 2 duże okrągłe arkusze ciasta filo

  2. 2 jaja

  3. 5–6 łyżek jogurtu

  4. ¼ szklanki oliwy z oliwek

  5. 1–2 łyżki octu

Składniki na nadzienie: Można przygotować różne nadzienia. Oto kilka propozycji Seval:

Ser:

  1. 200–250 g pokruszonego sera feta

  2. Pół pęczka drobno posiekanej pietruszki i kopru włoskiego

  3. 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki

  4. Wymieszaj wszystko razem i ułóż na środku ciasta.

Szpinak:

  1. 500 g drobno posiekanego szpinaku, umytego i natartego solą

  2. 100 g pokruszonego sera feta

  3. Sól, czarny pieprz i tymianek — według własnego uznania

  4. Wymieszaj wszystko razem i ułóż na środku ciasta.

Mięso i warzywa:

  1. 250 g mięsa mielonego

  2. 1 cebula średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę

  3. 1 por średniej wielkości drobno posiekany

  4. 1 starta marchew średniej wielkości

  5. Smaż wszystkie składniki razem, dodając sól, pieprz i płatki czerwonej papryki według własnego uznania. Odstaw na chwilę do schłodzenia i ułóż na środku ciasta.

Ziemniaki:

  1. 3 starte ziemniaki średniej wielkości

  2. 1 cebula średniej wielkości pokrojona w drobną kostkę

  3. Smaż obydwa składniki, dodając sól, pieprz i płatki czerwonej papryki według własnego uznania. Odstaw na chwilę do schłodzenia i ułóż na środku ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Przetnij dwa okrągłe arkusze ciasta filo na pół.

  2. Wymieszaj jajka, jogurt, oliwę z oliwek i ocet w misce, a następnie rozprowadź tak uzyskaną masę na czterech półkolistych arkuszach ciasta.

  3. Przygotuj wybrane nadzienie i ułóż jedną czwartą wzdłuż prostej krawędzi ciasta, a następnie zawiń.

  4. Nalej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię, umieść zawinięte ciasto na środku i uformuj spiralę. Wykonaj te same czynności z trzema pozostałymi arkuszami ciasta, nadając im na patelni kształt spirali.

  5. Rozprowadź sos wzdłuż ruloników. Umieść pokrywkę na patelni i smaż ciasto na najmniejszym ogniu, aż jego powierzchnia się zarumieni. Aby odwrócić ciasto, użyj płytkiego talerza i usmaż drugą stronę. Danie można podawać, gdy obie strony uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem