Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© Stockfood

Sałatka z owoców morza i warzyw z pikantnym sosem sojowym

Przepisy

Czas przygotowania i gotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki sałatki z owoców morza i warzyw:

  1. 50 ml oliwy z oliwek

  2. 100 g fasolki szparagowej, oczyszczonej

  3. 1 bakłażan, pokrojony w kostkę

  4. 1 papryka czerwona, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski

  5. 1 papryka żółta, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w cienkie paski

  6. 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

  7. 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  8. 200 g krewetek, obranych i oczyszczonych

  9. 150 g pierścieni kalmarów, umytych

  10. 125 g gotowanego mięsa z małży

  11. Sok z połowy cytryny

  12. Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w 3-litrowym naczyniu iCook i przez 1–2 minuty gotuj fasolkę szparagową, aż zmięknie. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.

  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni lub w naczyniu iCook na średnim ogniu.

  3. Duś krewetki, pierścienie kalmarów i bakłażana z przyprawami przez 3–4 minuty, co pewien czas obracając i mieszając składniki.

  4. Na minutę przed końcem gotowania dodaj mięso z małży, aby je podgrzać. Zdejmij naczynie z ognia, a składniki przełóż do misy.

  5. Dodaj paprykę, fasolkę i wymieszaj. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz przypraw do smaku.

  6. Nałóż do miseczek i udekoruj siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawaj natychmiast, w towarzystwie pikantnego sałatkowego sosu sojowego.

Uwaga: owoce morza można zastąpić kurczakiem. Jeśli zostaną resztki sałatki, przełóż je do misy ze stali nierdzewnej iCook. Gdy goście się najedzą, możesz z łatwością szczelnie zamknąć misę pokrywką.

Aby sałatka zyskała wyjątkowy smak, wypróbuj pikantny sałatkowy sos sojowy.

© StockFood

Składniki na pikantny sałatkowy sos sojowy:

  1. 6 łyżek oliwy z oliwek

  2. 1 łyżka sosu sojowego

  3. 3 łyżki czerwonego octu winnego

  4. 3–4 łyżki soku z cytryny

  5. 1 posiekana czerwona papryczka chili (im więcej dodasz, tym bardziej pikantny będzie sos!)

  6. 1/2 drobno posiekanego ząbka czosnku

  7. 2 łyżki miodu

  8. Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki w misie iCook.

  2. Mieszaj stopniowo, w razie potrzeby dodając sól i pieprz.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem