Czas przygotowywania i gotowania: 25 min
Składniki:
2 duże pory, umyte i osuszone, pokrojone w talarki
4 duże pomidory kiściowe, wydrążone, z nacięciem w kształcie „X” na spodach
100 g pieczarek
2 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżki stołowe masła
150 ml bulionu warzywnego
4 filety z łososia bez skóry, ok. 180 g każdy, z usuniętymi drobnymi ośćmi
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
zielone zioła, np. natka pietruszki, szczypiorek, estragon itp. do dekoracji
sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzania:
Blanszuj pory w osolonej wodzie w 1-litrowym naczyniu iCook przez około 2–3 minuty, aż będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pory do miski z zimną wodą.
Wrzuć pomidory do wrzącej wody na 10–15 sekund. Następnie, za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż je do miski z zimną wodą.
Przed obraniem, usunięciem pestek i pokrojeniem w kostkę pomidory należy schłodzić. Oczyść i pokrój pieczarki w plastry, a następnie skrop sokiem z cytryny.
Podgrzej masło i bulion warzywny na dużej patelni iCook na średnim ogniu. Dodaj pory i delikatnie podgrzej.
Oprósz filety z łososia solą i pieprzem. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i smaż filety przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż staną się jędrne i nabiorą złocistej barwy.
Do porów dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone w plastry pieczarki, podgrzewaj przez kilka minut, a następnie przypraw do smaku.
Podawaj łososia i warzywa w ogrzanych miskach, udekorowane ziołami.