Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Stek z łososia w porach z pomidorami

Przepisy

Czas przygotowywania i gotowania: 25 min

Składniki:

  1. 2 duże pory, umyte i osuszone, pokrojone w talarki

  2. 4 duże pomidory kiściowe, wydrążone, z nacięciem w kształcie „X” na spodach

  3. 100 g pieczarek

  4. 2 łyżki stołowe soku z cytryny

  5. 2 łyżki stołowe masła

  6. 150 ml bulionu warzywnego

  7. 4 filety z łososia bez skóry, ok. 180 g każdy, z usuniętymi drobnymi ośćmi

  8. 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  9. zielone zioła, np. natka pietruszki, szczypiorek, estragon itp. do dekoracji

  10. sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Blanszuj pory w osolonej wodzie w 1-litrowym naczyniu iCook przez około 2–3 minuty, aż będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pory do miski z zimną wodą.

  2. Wrzuć pomidory do wrzącej wody na 10–15 sekund. Następnie, za pomocą łyżki cedzakowej, przełóż je do miski z zimną wodą.

  3. Przed obraniem, usunięciem pestek i pokrojeniem w kostkę pomidory należy schłodzić. Oczyść i pokrój pieczarki w plastry, a następnie skrop sokiem z cytryny.

  4. Podgrzej masło i bulion warzywny na dużej patelni iCook na średnim ogniu. Dodaj pory i delikatnie podgrzej.

  5. Oprósz filety z łososia solą i pieprzem. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu i smaż filety przez około 3–4 minuty z każdej strony, aż staną się jędrne i nabiorą złocistej barwy.

  6. Do porów dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone w plastry pieczarki, podgrzewaj przez kilka minut, a następnie przypraw do smaku.

    Podawaj łososia i warzywa w ogrzanych miskach, udekorowane ziołami.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem