Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 papryczki chipotle z puszki, w sosie adobo
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szczypta cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
100 ml ciepłej wody, w razie potrzeby więcej
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 duże filety z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojone w paski
1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski
1 cebula czerwona, pokrojona w paski
4 tortille
sól; świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Włóż przyprawy, zioła, papryczki chipotle, przecier pomidorowy, cukier, sok z cytryny i wodę do blendera. Zblenduj na wysokich obrotach do otrzymania gładkiej masy, w razie potrzeby dodaj więcej wody, aby powstała gładka konsystencja.
W iCook Wok rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem, podsmażaj ok. 6–8 minut. Zdejmij z Woka.
Wlej do Woka pozostały olej, a następnie dodaj papryki, cebulę i szczyptę soli. Podsmażaj przez 4–5 minut do miękkości, następnie wrzuć z powrotem mięso.
Wmieszaj sos przygotowany w kroku 1. Gotuj na wolnym ogniu przez 3–4 minuty, aby sos pokrył mięso i warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podgrzej tortille na suchej patelni iCook. Nałóż na nie kurczaka z warzywami, zwiń i podawaj.