Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Składniki:
200 g posiekanej gorzkiej czekolady i dodatkowe 50 g do dekoracji
100 g posiekanej mlecznej czekolady
3 łyżki niesolonego masła pokrojonego w kostkę
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki drobnego cukru
4 duże żółtka jaj
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g jeżyn
Przygotowanie:
Wrzuć oba rodzaje czekolady, masło i śmietanę 60 ml do miski iCook postawionej na 3-litrowym naczyniu iCook w połowie wypełnionym wolno gotującą się wodą.
Mieszaj, aż wszystkie składniki w całości się roztopią i osiągną jednolitą, gładką konsystencję. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie ubij na sztywno pozostałą śmietanę w większej misce iCook. W kolejnej misce ubij razem żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gęstej, jasnej masy (2–3 minuty).
Stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę do żółtek, mieszając rózgą, aż masa będzie jednolita i gładka.
Dodaj około jednej trzeciej ubitej śmietany do masy czekoladowej i wymieszaj rózgą. Dodaj resztę śmietany (zostawiając około 2–3 łyżki do dekoracji) i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką do uzyskania jednolitego koloru.
Rozdziel mus do czterech pucharków. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny – bitą śmietanę do dekoracji też przechowuj w lodówce.
Bezpośrednio przed podaniem udekoruj każdą porcję musu bitą śmietaną i jeżynami. Posyp startą gorzką czekoladą.
Mus czekoladowy z jeżynami i śmietaną (w formacie PDF / ePub )