Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Mus czekoladowy z jeżynami i śmietaną

Przepisy

Czas przygotowania i gotowania: 30 minut

Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki:

  1. 200 g posiekanej gorzkiej czekolady i dodatkowe 50 g do dekoracji

  2. 100 g posiekanej mlecznej czekolady

  3. 3 łyżki niesolonego masła pokrojonego w kostkę

  4. 500 ml śmietany kremówki

  5. 3 łyżki drobnego cukru

  6. 4 duże żółtka jaj

  7. 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  8. 150 g jeżyn

Przygotowanie:

  1. Wrzuć oba rodzaje czekolady, masło i śmietanę 60 ml do miski iCook postawionej na 3-litrowym naczyniu iCook w połowie wypełnionym wolno gotującą się wodą.

  2. Mieszaj, aż wszystkie składniki w całości się roztopią i osiągną jednolitą, gładką konsystencję. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw do wystudzenia.

  3. W tym czasie ubij na sztywno pozostałą śmietanę w większej misce iCook. W kolejnej misce ubij razem żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gęstej, jasnej masy (2–3 minuty).

  4. Stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę do żółtek, mieszając rózgą, aż masa będzie jednolita i gładka.

  5. Dodaj około jednej trzeciej ubitej śmietany do masy czekoladowej i wymieszaj rózgą. Dodaj resztę śmietany (zostawiając około 2–3 łyżki do dekoracji) i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką do uzyskania jednolitego koloru.

  6. Rozdziel mus do czterech pucharków. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny – bitą śmietanę do dekoracji też przechowuj w lodówce.

  7. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj każdą porcję musu bitą śmietaną i jeżynami. Posyp startą gorzką czekoladą.

Mus czekoladowy z jeżynami i śmietaną (w formacie PDF / ePub )

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem