Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina 10 minut
Składniki:
4 jabłka średniej wielkości, np. Gala lub Cox
2 gruszki średniej wielkości, np. komisówki lub Rocha, podzielone na ćwiartki
2 łyżki świeżej żurawiny
2 łyżki masła pokrojonego w kostkę
listki szałwii do przybrania
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
Ułóż całe jabłka, ćwiartki gruszek i żurawinę na blaszce do pieczenia. Poukładaj na jabłkach i gruszkach kawałki masła.
Piecz około 1 godzinę, aż owoce będą sprężyste. Jabłka powinny być lekko pomarszczone.
Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw na chwilę do wystygnięcia. Udekoruj listkami szałwii i podaj.
Pieczone jabłka i gruszki z żurawiną i szałwią (w formacie PDF / ePub )