Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Risotto z dynią z piekarnika

Przepisy

Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina 45 minut

Składniki:

  1. 2 łyżki oliwy z oliwek

  2. 2 drobno posiekane szalotki

  3. 2 drobno posiekane ząbki czosnku

  4. 175 g ryżu arborio

  5. 150 ml wytrawnego białego wina

  6. 1 l gorącego bulionu warzywnego

  7. 80 ml śmietany kremówki

  8. 1/4 małej dyni bez pestek, pokrojonej na cienkie kliny

  9. sól i świeżo zmielony pieprz

  10. Do podania: 3–4 łyżki kwaśnej śmietany i 2–3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Risotto: Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu iCook (np. z rodzinnego zestawu naczyń). Postaw na średnim ogniu aż do zagrzania. Dodaj szalotki, czosnek i szczyptę soli. Podsmaż na wolnym ogniu przez 5–6 minut aż do zeszklenia.

  2. Dodaj ryż i gotuj przez 2–3 minuty, często mieszając, aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodaj wino i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 2 minuty.

  3. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając i gotując ryż na wolnym ogniu. Bulion wlewaj po chochelce, czekając przed kolejnym dodaniem, aż ryż wchłonie poprzednią porcję.

  4. Powtarzaj, aż ryż wchłonie bulion i będzie sprężysty i kremowy. Ten etap powinien trwać około 25–30 minut. Nie musisz wykorzystać całego przygotowanego bulionu.

  5. Nagrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem)

  6. Gdy ryż jest gotowy, dodaj do niego kremówkę i przyprawy do smaku i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na wierzchu kawałki dyni.

  7. Piecz przez około 30–40 minut, aż risotto będzie przybrązowione z wierzchu, a dynia będzie sprężysta.

  8. Do podania: Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i tartym parmezanem.

Risotto z dynią z piekarnika (w formacie PDF / ePub )

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem