Czas przygotowania i gotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Składniki:
4 łyżki oleju roślinnego
200 g puree pomidorowego
200 g drobnego cukru
80 ml wody
120 ml octu białego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonego kopru
1/4 świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 filety ze śledzia bez ości, pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
Podgrzej olej na dużej patelni iCook na średnim ogniu.
Dodaj purée pomidorowe i zagotuj, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj cukier i wymieszaj.
Gotuj, aż cukier się rozpuści, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj wodę, ocet, sól, koper i pieprz, a następnie wymieszaj.
Włóż śledzie do dużego słoja. Zalej sosem pomidorowym.
Odczekaj, aż danie osiągnie temperaturę pokojową, a następnie zakręć słój. Przed podaniem przechowuj w lodówce przez 1 dzień.