Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina 45 minut
Składniki:
120 g miękkiego niesolonego masła
1 garść grubo posiekanej natki pietruszki
1 mała garść tymianku podzielonego na spore kawałki
1 mała garść rozmarynu podzielonego na spore kawałki
1 cały kurczak (ok. 1,5 kg) bez kości i podrobów
2–3 duże marchewki, obrane i pokrojone w grube słupki
2–3 duże pietruszki, obrane i przekrojone na pół
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
Zmiksuj masło z natką pietruszki i około połową tymianku i rozmarynu za pomocą blendera iCook. Dopraw solą i pieprzem.
Ostrożnie oddziel palcami skórę kurczaka od mięsa.
Delikatnie umieść masło z ziołami między skórą a piersią kurczaka. Ułóż kurczaka w brytfannie na warstwie marchewki, pietruszki i pozostałych ziół.
Posmaruj kurczaka z zewnątrz oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż do 4-litrowego garnka iCook i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut (po nakłuciu najgrubszej części uda powinny z niego wyciekać klarowne soki).
Wyjmij z piekarnika. Przed podaniem przykryj na 10 minut folią aluminiową.