Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Pieczony kurczak w ziołach

Przepisy

Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina 45 minut

Składniki:

  1. 120 g miękkiego niesolonego masła

  2. 1 garść grubo posiekanej natki pietruszki

  3. 1 mała garść tymianku podzielonego na spore kawałki

  4. 1 mała garść rozmarynu podzielonego na spore kawałki

  5. 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg) bez kości i podrobów

  6. 2–3 duże marchewki, obrane i pokrojone w grube słupki

  7. 2–3 duże pietruszki, obrane i przekrojone na pół

  8. 2 łyżki oliwy z oliwek

  9. sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)

  2. Zmiksuj masło z natką pietruszki i około połową tymianku i rozmarynu za pomocą blendera iCook. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Ostrożnie oddziel palcami skórę kurczaka od mięsa.

  4. Delikatnie umieść masło z ziołami między skórą a piersią kurczaka. Ułóż kurczaka w brytfannie na warstwie marchewki, pietruszki i pozostałych ziół.

  5. Posmaruj kurczaka z zewnątrz oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

  6. Włóż do 4-litrowego garnka iCook i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut (po nakłuciu najgrubszej części uda powinny z niego wyciekać klarowne soki).

  7. Wyjmij z piekarnika. Przed podaniem przykryj na 10 minut folią aluminiową.

Pieczony kurczak w ziołach (w formacie PDF / ePub )

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem