Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina
Składniki:
2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
100 ml i 2 dodatkowe łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
1 szczypta cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
450 g posiekanego jarmużu kędzierzawego z usuniętymi grubymi łodygami
1 biały placek chlebowy pokrojony w szerokie paski
125 g odsączonego i pokrojonego w grubą kostkę sera feta
4 łyżki ziaren granatu
3 łyżki orzechów pekan
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)
Wymieszaj w brytfannie słodkie ziemniaki z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli i pieprzu.
Piecz przez 30–40 minut (w połowie pieczenia przemieszaj i obróć na drugą stronę) aż ziemniaki będą sprężyste i przyrumienione na krawędziach.
Gdy ziemniaki się pieką, wymieszaj ocet, cukier i musztardę z solą i pieprzem w dużej misce iCook – cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić.
Stopniowo dodawaj 100 ml oliwy, cały czas mieszając, aż dressing zgęstnieje i będzie miał konsystencję emulsji. Dodaj jarmuż i dokładnie wymieszaj go ręcznie z dressingiem.
Podpiecz pokrojony w paski chleb na suchej patelni iCook na średnim ogniu, obracając go co pewien czas. Zdejmij patelnię z ognia.
Gdy słodkie ziemniaki zmiękną, wyjmij je z piekarnika. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie dodaj jarmuż, fetę, ziarna granatu i orzechy pekan, a następnie dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem podziel sałatkę na porcje i ułóż na nich paski podpieczonego chleba.
Świąteczna sałatka z jarmużu, pieczonych słodkich ziemniaków i pasternaku z dodatkiem sera feta, orzechów pekan i granatu (w formacie PDF / ePub )