Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© StockFood

Świąteczna sałatka z jarmużu, pieczonych słodkich ziemniaków i pasternaku z dodatkiem sera feta, orzechów pekan i granatu

Przepisy

Czas przygotowania i gotowania: 1 godzina

Składniki:

  1. 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

  2. 100 ml i 2 dodatkowe łyżki oliwy z oliwek

  3. 2 łyżki białego octu winnego

  4. 1 szczypta cukru

  5. 1 łyżeczka musztardy Dijon

  6. 450 g posiekanego jarmużu kędzierzawego z usuniętymi grubymi łodygami

  7. 1 biały placek chlebowy pokrojony w szerokie paski

  8. 125 g odsączonego i pokrojonego w grubą kostkę sera feta

  9. 4 łyżki ziaren granatu

  10. 3 łyżki orzechów pekan

  11. sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem)

  2. Wymieszaj w brytfannie słodkie ziemniaki z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną soli i pieprzu.

  3. Piecz przez 30–40 minut (w połowie pieczenia przemieszaj i obróć na drugą stronę) aż ziemniaki będą sprężyste i przyrumienione na krawędziach.

  4. Gdy ziemniaki się pieką, wymieszaj ocet, cukier i musztardę z solą i pieprzem w dużej misce iCook – cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić.

  5. Stopniowo dodawaj 100 ml oliwy, cały czas mieszając, aż dressing zgęstnieje i będzie miał konsystencję emulsji. Dodaj jarmuż i dokładnie wymieszaj go ręcznie z dressingiem.

  6. Podpiecz pokrojony w paski chleb na suchej patelni iCook na średnim ogniu, obracając go co pewien czas. Zdejmij patelnię z ognia.

  7. Gdy słodkie ziemniaki zmiękną, wyjmij je z piekarnika. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie dodaj jarmuż, fetę, ziarna granatu i orzechy pekan, a następnie dokładnie wymieszaj.

  8. Przed podaniem podziel sałatkę na porcje i ułóż na nich paski podpieczonego chleba.

Świąteczna sałatka z jarmużu, pieczonych słodkich ziemniaków i pasternaku z dodatkiem sera feta, orzechów pekan i granatu (w formacie PDF / ePub )

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem