Czas przygotowania: 30 minut; czas gotowania: 2,5 godziny
Składniki na roszponkę i gruszki nadziewane żurawiną:
2 małe, dojrzałe gruszki
4 łyżeczki sosu żurawinowego
200 g roszponki
Na sos sałatkowy: 1 łyżka stołowa musztardy, 2 łyżki stołowe miodu, 4 łyżki stołowe octu balsamicznego, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek Extra Virgin
Przygotowanie:
Gruszki nadziewane żurawiną: Umyj gruszki, przekrój je na pół i usuń szypułki i gniazda nasienne. Do powstałych otworów nałóż po łyżeczce sosu żurawinowego.
Roszponka: Umyj i osusz sałatę. Wymieszaj ze składnikami sosu.
Składniki na kluski:
4 wczorajsze bułki
2 średnie jaja
200 ml mleka
pół cebuli
30 g natki pietruszki
2 łyżki stołowe masła
sól i zmielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie lekko podduś na maśle. Dodaj mleko i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj przyprawy.
Połącz tę mieszankę z bułkami pokrojonymi w kostkę i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut.
Dodaj jaja i energicznie wymieszaj dłońmi. Zagnieć ciasto. Wilgotnymi rękami uformuj dziesięć klusek wielkości piłki tenisowej.
Składniki na świąteczny gulasz:
1 kg mięsa wołowego na gulasz
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa mąki
1 laska cynamonu
7 goździków
1 gwiazdka anyżu
3 owoce jałowca
1 liść laurowy
1 gałązka rozmarynu
3 gałązki tymianku
1 pomarańcza z upraw ekologicznych
2 łyżki stołowe miodu
150 ml czerwonego wina owocowego
150 ml bulionu wołowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Obierz i pokrój marchew w plastry. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i odstaw.
Cynamon, goździki, liść laurowy, anyż, jałowiec, rozmaryn, tymianek i skórkę pomarańczową umieść w zaparzaczu do herbaty i zamknij. Możesz również użyć torebki do herbaty i zabezpieczyć klipsem lub sznurkiem.
Podsmaż wołowinę w iCook Woku na dużym ogniu, bez tłuszczu, a następnie przełóż mięso do innego naczynia.
Wlej olej do woka i krótko przesmaż cebulę, czosnek i marchew. Dodaj mięso i mąkę, duś przez chwilę. Dodaj wino, bulion i sok pomarańczowy. Dodaj zioła i przypraw do smaku. Przykryj i gotuj przez 1 godzinę. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem klusek (przepis wyżej).
Po godzinie ostrożnie zdejmik pokrywkę z woka, dodaj przystawkę do gotowania na parze i umieść na niej kluski. Z powrotem przykryj naczynie i uszczelnij za pomocą funkcji VITALOK. Duś przez kolejną godzinę.
Ostrożnie zdejmij pokrywkę, połóż gruszki nadziewane żurawiną na patelni. Z powrotem przykryj naczynie i duś przez następne 20 minut.
Aby podać pełne danie:
Podziel roszponkę na cztery talerze, skrop sosem, a następnie na sałacie ułóż gruszki nadziewane żurawiną. Na każdym talerzu połóż po dwie kluski oraz nałóż gulasz z dużą ilością sosu.