Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Świąteczny gulasz z kluskami, roszponką i gruszkami nadziewanymi żurawiną

Przepisy

Czas przygotowania: 30 minut; czas gotowania: 2,5 godziny

Składniki na roszponkę i gruszki nadziewane żurawiną:

  1. 2 małe, dojrzałe gruszki

  2. 4 łyżeczki sosu żurawinowego

  3. 200 g roszponki

  4. Na sos sałatkowy: 1 łyżka stołowa musztardy, 2 łyżki stołowe miodu, 4 łyżki stołowe octu balsamicznego, 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek Extra Virgin

Przygotowanie:


Gruszki nadziewane żurawiną: Umyj gruszki, przekrój je na pół i usuń szypułki i gniazda nasienne. Do powstałych otworów nałóż po łyżeczce sosu żurawinowego.

Roszponka: Umyj i osusz sałatę. Wymieszaj ze składnikami sosu.

Składniki na kluski:

  1. 4 wczorajsze bułki

  2. 2 średnie jaja

  3. 200 ml mleka

  4. pół cebuli

  5. 30 g natki pietruszki

  6. 2 łyżki stołowe masła

  7. sól i zmielony pieprz

  8. szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie lekko podduś na maśle. Dodaj mleko i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj przyprawy.

  2. Połącz tę mieszankę z bułkami pokrojonymi w kostkę i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i odstaw na 10 minut.

  3. Dodaj jaja i energicznie wymieszaj dłońmi. Zagnieć ciasto. Wilgotnymi rękami uformuj dziesięć klusek wielkości piłki tenisowej.

Składniki na świąteczny gulasz:

  1. 1 kg mięsa wołowego na gulasz

  2. 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

  3. 1 cebula

  4. 1 marchew

  5. 2 ząbki czosnku

  6. 1 łyżka stołowa mąki

  7. 1 laska cynamonu

  8. 7 goździków

  9. 1 gwiazdka anyżu

  10. 3 owoce jałowca

  11. 1 liść laurowy

  12. 1 gałązka rozmarynu

  13. 3 gałązki tymianku

  14. 1 pomarańcza z upraw ekologicznych

  15. 2 łyżki stołowe miodu

  16. 150 ml czerwonego wina owocowego

  17. 150 ml bulionu wołowego

  18. sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Obierz i pokrój marchew w plastry. Umyj pomarańczę w gorącej wodzie, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i odstaw.

  2. Cynamon, goździki, liść laurowy, anyż, jałowiec, rozmaryn, tymianek i skórkę pomarańczową umieść w zaparzaczu do herbaty i zamknij. Możesz również użyć torebki do herbaty i zabezpieczyć klipsem lub sznurkiem.

  3. Podsmaż wołowinę w iCook Woku na dużym ogniu, bez tłuszczu, a następnie przełóż mięso do innego naczynia.

  4. Wlej olej do woka i krótko przesmaż cebulę, czosnek i marchew. Dodaj mięso i mąkę, duś przez chwilę. Dodaj wino, bulion i sok pomarańczowy. Dodaj zioła i przypraw do smaku. Przykryj i gotuj przez 1 godzinę. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem klusek (przepis wyżej).

  5. Po godzinie ostrożnie zdejmik pokrywkę z woka, dodaj przystawkę do gotowania na parze i umieść na niej kluski. Z powrotem przykryj naczynie i uszczelnij za pomocą funkcji VITALOK. Duś przez kolejną godzinę.

  6. Ostrożnie zdejmij pokrywkę, połóż gruszki nadziewane żurawiną na patelni. Z powrotem przykryj naczynie i duś przez następne 20 minut.

Aby podać pełne danie:

Podziel roszponkę na cztery talerze, skrop sosem, a następnie na sałacie ułóż gruszki nadziewane żurawiną. Na każdym talerzu połóż po dwie kluski oraz nałóż gulasz z dużą ilością sosu.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem