W CENTRUM UWAGI

Korzystne działanie kwasów omega-3 potwierdzone badaniami

Suplementy diety

Amway wspiera badania nad korzyściami płynącymi ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 w codziennej diecie.

Trwają badania nad wpływem kwasów omega-3 EPA i DHA pochodzenia morskiego na ograniczenie czynników ryzyka bezpośrednio związanych z chorobami układu krążenia. Firma Amway weszła w skład konsorcjum wspierającego proces systematycznej oceny 18 randomizowanych, kontrolowanych badań analizujących związek pomiędzy występowaniem chorób układu krążenia a spożyciem kwasów omega-3 EPA i DHA*.

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a ich głównym źródłem jest morze i ryby morskie, przede wszystkim łosoś. Wegetarianie mogą odnaleźć je w mniejszych ilościach w nasionach lnu, nasionach chia oraz oleju rzepakowym.

W branży suplementów diety przeprowadzono szczegółowe badania nad dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych omega-3: kwasem eikozapentaenowym (EPA) oraz dokozaheksaenowym (DHA). Kwasy omega-3 EPA i DHA należą do składników żywności najdokładniej badanych pod kątem korzystnego wpływu na zdrowie ludzi.

Opublikowane ostatnio badania* potwierdziły, że spożywanie 1 g kwasów omega-3 EPA i DHA dziennie pozwala przeciwdziałać czynnikom ryzyka wywołującym choroby układu krążenia. Fakt ten potwierdza również znaczenie optymalnej diety dla utrzymania odpowiedniego stanu zdrowia. Suplementy nie zastąpią zróżnicowanej i zblilansowanej diety, mogą jednak pomóc w jej zoptymalizowaniu.

Choroby układu krążenia to grupa schorzeń serca i naczyń krwionośnych doprowadzających do niego krew.Należą do nich: choroba niedokrwienna serca oraz choroba naczyniowa mózgu. Poprzednie badania wykazały, że ryzyko wystąpienia choroby naczyniowej mózgu jest silnie uzależnione od wielu czynników, m.in. wieku, płci, stylu życia oraz uwarunkowań biologicznych.

Aktywnymi składnikami preparatu Omega-3 Complex są dwa kwasy: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dekozaheksaenowy). EPA i DHA zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego.

*Shanahan, C., Healthcare Cost Savings of Omega 3 Food Supplements in the European Union (Spadek kosztów opieki zdrowotnej dzięki zastosowaniu suplementów diety zawierających kwasy Omega 3 w Unii Europejskiej), Frost & Sullivan, kwiecień 2016

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem