Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI

Własny ogródek – to proste!

Suplementy diety

Nie potrzebujesz wiele miejsca w domu.

Świeże zioła nadają domowemu jedzeniu wyjątkowy smak i aromat. Mają też wiele innych zalet. Pozwalają ograniczyć ilość soli wykorzystywanej do doprawiania i wzbogacić dietę o niezbędne witaminy. Zawierają również przeciwutleniacze i posiadają właściwości przeciwzapalne.

Zioła nie zajmują dużo miejsca i nie wymagają specjalnych umiejętności. Sadzonki i ziemię możesz zamówić przez internet. Bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn i mięta dodadzą smaku każdej przygotowywanej potrawie.

Sadzenie i wzrost

Zioła umieść w kuchni lub w jej pobliżu, w miejscu, do którego przynajmniej przez sześć godzin dziennie docierają promienie słoneczne. Użyj doniczek o wielkości umożliwiającej rozwój korzeni i posiadających odpowiednie otwory do odprowadzania wody. Wypełnij doniczki w trzech czwartych luźną ziemią i zwilż ją wodą (uważaj, aby jej ilość nie była zbyt duża).

Wyjmij sadzonki z pojemnika, uważając, aby nie uszkodzić korzeni. Delikatnie usuń z nich ziemię. Umieść sadzonkę w doniczce i zakryj korzenie, dosypując niewielką ilość ziemi. Delikatnie dociśnij ziemię i podlej roślinę, uważając, aby jej nie przelać. Zioła najczęściej obumierają właśnie z powodu zbyt dużej ilości wody.

Zbiory i pielęgnacja

Zioła możesz zacząć zbierać 4–6 tygodni po posadzeniu. Wykorzystaj tyle listków, ile potrzebujesz, ale nie usuwaj jednocześnie więcej niż jednej trzeciej. Obcinaj listki na tyle często, aby nie dopuścić do zakwitnięcia rośliny – w takim przypadku cała jej energia zostanie spożytkowana na wytwarzanie kwiatów, a nie listków, na których Ci zależy!

Jeśli roślina zacznie kwitnąć, usuń pączki i przytnij łodyżki o mniej więcej jedną trzecią. Regularne przycinanie korzystnie wpływa na zioła – odpowiednie dbanie o roślinę pozwoli przedłużyć jej żywotność. Zioła możesz pokroić, umieścić w pojemniku na lód, zalać wodą i zamrozić, zasuszyć, wieszając listkami do dołu lub dodać do masła.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem