Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest dla Ciebie dobra

Zdrowy tryb życia

Maj to Międzynarodowy Miesiąc Diety Śródziemnomorskiej. Możesz go świętować, jedząc zdrowe, pyszne jedzenie, dzięki któremu poczujesz się jak podczas wypoczynku nad brzegiem morza

Dieta śródziemnomorska jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania. To dieta bogata w produkty o niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych oraz bogata w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. W przeciwieństwie do innych diet opcja śródziemnomorska zakłada stosowanie jej przez długi czas z myślą o ogólnej poprawie stanu zdrowia.

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest tak zdrowa?

Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na roślinach. Stosując ją, masz pewność spożywania codziennie odpowiedniej ilości zbóż pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ziół i przypraw. Białko zwierzęce jest w niej obecne w ilościach minimalnych i zwykle pochodzi z ryb lub owoców morza.

Produkty stosowane w tej diecie zawierają składniki odżywcze, które przyczyniają się do lepszej kondycji serca1, obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 22 oraz mogą nawet poprawić funkcje kognitywne mózgu3.

Korzyści płynące ze stosowania diety śródziemnomorskiej

  1. Bogata w antyoksydanty. Pokarmy roślinne mają wysoką zawartość antyoksydantów, które pomagają organizmowi chronić się przed infekcjami i chorobami. Antyoksydanty zapewniają również niezbędne witaminy, takie jak witamina C i E.

  2. Bogata w błonnik. Błonnik pomaga organizmowi regulować poziom cukru, co z kolei powoduje, że dłużej czujemy sytość.

  3. Bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Nie bój się słowa „tłuszczowe” – kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia i pomagają eliminować z organizmu stany zapalne oraz usprawniają funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

  4. Nacisk na zdrowe białko. Zdrowe białko znajduje się w pokarmach o niskiej zawartości tłuszczu, które zapewniają uczucie sytości w ciągu dnia. Poza tym przyczyniają się do budowy zdrowszych, mocniejszych mięśni.

All Plant Protein

Jeśli chcesz wypróbować dietę śródziemnomorską (lub być może już ją stosujesz), może się zdarzyć, że zechcesz mieć większą pewność, że przyjmujesz zrównoważoną ilość składników odżywczych każdego dnia. Podobnie jak w przypadku każdej diety, czasami trudno śledzić ilość spożywanych składników odżywczych, jeśli człowiek jest zajęty pracą, rodziną i życiem towarzyskim.

W takim przypadku doskonałym uzupełnieniem diety śródziemnomorskiej będzie Nutrilite™ All Plant Protein . All Plant Protein to produkt wegetariański pochodzenia naturalnego, który zawiera sproszkowane białko w wygodnej do spożycia postaci – można je dodać do żywności lub napojów. Zapewnia zrównoważoną ilość dziewięciu aminokwasów egzogennych i stanowi dobrą alternatywę wobec białka pochodzącego z tłustych i podwyższających cholesterol produktów, takich jak jaja, czerwone mięso, ser i mleko pełnotłuste.

All Plant Protein jest całkowicie pochodzenia roślinnego, a źródłem białka są produkty naturalne – groszek, soja i pszenica. Proszek można dodać do każdego dania i mieć pewność spożycia właściwej dziennej dawki białka.

Wypróbuj dietę śródziemnomorską!

Marzysz o wspaniałych posiłkach na wybrzeżu Hiszpanii, Grecji lub Włoch? Mamy dwa przepyszne przepisy, które spowodują, że poczujesz się jak na wakacjach w tych krajach! Oba przepisy są bardzo smaczne i zawierają proszek Nutrilite™ All Plant Protein, dzięki czemu możesz zaspokoić potrzeby swoich kubków smakowych, jednocześnie dbając o zbilansowaną dietę.

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto o charakterystycznym wyśmienitym smaku umami, które dodaje się do makaronu – wyśmienita potrawa na spotkanie towarzyskie lub na przyrządzenie dla siebie szybkiego i prostego posiłku!

Sprawdź, jak przygotować pesto z suszonych pomidorów , lub pobierz przepis w pliku PDF / ePub tutaj.

Pasta z marchwi i soczewicy

Pasta przygotowana z marchwi i soczewicy to lekka przekąska, którą można łączyć z warzywami lub pełnoziarnistymi krakersami i chlebem.

Sprawdź, jak przygotować pastę z marchwi i soczewicy , lub pobierz przepis w pliku PDF / ePub tutaj.

1 – New England Journal of Medicine, „Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet”
2 – National Library of Medicine, „The Mediterranean diet: health, science and society”
3 – Harvard School of Public Health, „Diet Review: Mediterranean Diet”

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem