Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI
© Stocksy

Dobre bakterie w przewodzie pokarmowym

Zdrowy tryb życia

Czy wiesz, że w przewodzie pokarmowym człowieka bytują tak zwane dobre bakterie? Oto, co warto wiedzieć na ich temat!

Jeśli na samą myśl o bakteriach w przewodzie pokarmowym czujesz się źle – niepotrzebnie! Już od narodzin układ pokarmowy człowieka zasiedlają zarówno „dobre”, jak i „złe” bakterie. Wszystkie te bakterie tworzą mikroflorę jelitową, znaną jako mikrobiom. Kluczem jest zachowanie ich równowagi.

Czym są dobre bakterie?

Dobre, żywe bakterie naturalnie występujące w organizmie są bakteriami kwasu mlekowego. Znajdują się w sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak jogurt, kiszona kapusta czy kombucza1. Bakterie kwasu mlekowego można też dostarczyć organizmowi w postaci suplementów. Podstawowa różnica między dobrymi bakteriami w produktach spożywczych i suplementach polega na tym, że te drugie często wykazują wysoką tolerancję na kwas żołądkowy.

Dlaczego dobre bakterie są potrzebne?

Bakterie odgrywają istotną rolę dla mikroflory jelitowej. Mikroflora składa się z mikroorganizmów, które współdziałają ze sobą. To tutaj dobre bakterie rywalizują ze złymi bakteriami, rozkładając spożywane pokarmy i przekształcając je w niezbędne składniki odżywcze.

Ponadto układ trawienny jest często nazywany „drugim mózgiem”, ponieważ zawiera własny układ nerwowy, tak zwany jelitowy układ nerwowy.

Jak wspomagać układ odpornościowy

Zachowanie równowagi między dobrymi i złymi bakteriami jest ważne. Zdrowy przewód pokarmowy jest kluczem do wspierania układu odpornościowego i dobrego samopoczucia. Aby to osiągnąć, stosuj zdrową dietę, prowadź zrównoważony tryb życia i wspomagaj się suplementami.

© Getty Images

Jak wspomagać układ odpornościowy:

  1. Stosuj zbilansowaną dietę pełną owoców i warzyw

  2. Spożywaj dużo błonnika

  3. Spożywaj jak najwięcej nieprzetworzonych produktów

  4. Unikaj produktów bogatych w cukier i tłuszcze nasycone

  5. Spożywaj więcej produktów poddanych fermentacji, takich jak jogurt, kombucza i kimczi

  6. Przyjmuj suplementy diety wspomagające układ odpornościowy


1 National Library of Medicine –

Health and nutritional benefits from lactic acid bacteria

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem