Koszyk (0) 0 Koszyk

Koszyk jest pusty.

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

5 sposobów na zachęcenie dzieci do jedzenia owoców i warzyw

Zdrowy tryb życia

Jak zachęcić nawet najbardziej wybrednego niejadka do delektowania się zdrową świeżą żywnością?

Nawet jeśli nie jesteś rodzicem, zapewne znasz niechęć wielu dzieci do zjadania zdrowych posiłków. A biorąc pod uwagę dodatkowy stres związany z koniecznością spędzania czasu w domu, posiłki stają się jeszcze trudniejszą czynnością niż zazwyczaj. Łatwo jest wrzucić mrożoną pizzę do piekarnika po wyczerpujących godzinach pracy i zdalnej nauki. Można to jednak zmienić. Dodając szczyptę kreatywności, możesz sprawić, że posiłki będą przyjemnością dla Twoich dzieci. Jeżeli Twoje dzieci z reguły nie wybrzydzają, ale nie przepadają za niektórymi owocami i warzywami, mamy dla Ciebie pięć świetnych wskazówek, jak sprawić, aby maluchy jeszcze bardziej polubiły zdrowe produkty.

© Getty Images

Owoce jeszcze nigdy nie wyglądały tak apetycznie!

1. W kolorach tęczy

Dorośli wiedzą, że spożywanie żywności w różnych kolorach oznacza, że organizm może korzystać z pełnej gamy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzieci nie przejmują się jednak zbytnio zdrową dietą. Aby skłonić nasze pociechy do rozszerzenia jadłospisu o zdrowe pokarmy, warto zwrócić uwagę na kolory. Jest to świetny, naturalny sposób, aby zachęcić maluchy do jedzenia. Czy może być coś fajniejszego niż – dosłownie – zjedzenie tęczy?

Przygotuj różne kolorowe owoce: czerwone truskawki albo maliny, pomarańczowe morele lub mandarynki, żółte ananasy lub banany, zielone winogrona lub kiwi oraz fioletowe jagody albo winogrona. Ułóż je na talerzu w kształcie tęczy i voilà! Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone, zjadając po kolei pyszne tęczowe pasy.

2. Posiłki interaktywne

Dzieci uwielbiają bawić się jedzeniem. Warto to wykorzystać przy tworzeniu zdrowego jadłospisu. Superłatwym i szybkim w przygotowaniu przykładem są warzywne szaszłyki i smaczny sos, w którym można je maczać. Przygotuj kawałki świeżej, chrupiącej marchwi, papryki i selera naciowego, nadziej je na patyczki do szaszłyków i podaj wraz ze zdrowym dipem, na przykład domowej roboty sosem guacamole albo hummusem. Dzieciom z pewnością spodoba się ściąganie warzyw z patyczków i zanurzanie ich w pysznym sosie.

3. Śmieszne „buźki”

Zachęć dzieci do zaprojektowania warzywnej twarzy. Spróbujcie zrobić włosy z brokułów, uszy z plasterków pieczarek, oczy z kawałków ogórka i marchewkowy uśmiech. A może przejść na wyższy poziom? Zaproponuj dziecku, aby stworzyło warzywny portret potwora, księżniczki... albo swój własny. Liczba pomysłów jest praktycznie nieograniczona. Wskazówka: jako „płótna” użyj pełnoziarnistego placka typu tortilla posmarowanego kremowym serkiem. Gdy już warzywne twarze są gotowe, warto wymyślić jakąś zabawną zachętę do ich zjedzenia. Można na przykład dopingować dziecko krok po kroku, mówiąc: „Czas na zjedzenie uszu!” albo: „Teraz zjadamy włosy!” i tak dalej. Ani się obejrzysz, a dziecko ze smakiem spałaszuje wszystkie warzywa.

4. Głębokie zamrożenie

Mrożone warzywa i owoce mogą ułatwić życie rodzicom i dzieciom, pozwalając na częste podawanie bardzo małych porcji jarzyn bez obaw o marnotrawstwo czy szybkie psucie się świeżych warzyw. Badania pokazują, że dzieci chętniej sięgają po owoce i warzywa po 8–10-krotnej próbie ich podania. Jeśli Twoje dziecko nie przepada za brokułem, spróbuj podać mu kilka razy w tygodniu jedną lub dwie różyczki do kolacji, nie zwracając większej uwagi na to, w jaki sposób zniknęły z talerza. W końcu się do niego przekona.

5. Wstrząśnięty i zmieszany

Spróbuj zblendować mrożone owoce i warzywa w koktajl, aby zwiększyć spożycie tych produktów przez swoje dziecko. Pozwól mu wybrać dwa owoce, małe warzywo i połącz je z jogurtem lub mlekiem. Oto kilka pomysłów. Zmiksuj szklankę mleka z jednym małym bananem, pół szklanki świeżych lub mrożonych owoców (jagody, mango, jabłko lub kiwi będą w sam raz) i pół szklanki warzyw (mrożony szpinak, pieczony batat lub mrożone różyczki kalafiora). Zblenduj na gładki koktajl i natychmiast podawaj.

Niewielka, smaczna zachęta

Nawet jeśli te drobne sztuczki działają i Twoje dzieci są smakoszami, wciąż mogą mieć niedobory żywieniowe. Większość dzieci w krajach uprzemysłowionych spożywa mniej niż zalecane ilości owoców i warzyw. Oznacza to, że nie dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych, których potrzebują na co dzień. Produkty z serii NUTRILITE Kids pomagają uzupełnić te niedobory. Na przykład tabletki do żucia NUTRILITE Kids Omega-3 mają konsystencję żelków o pysznym owocowym smaku, który nigdy się nie nudzi. Miękkie tabletki do żucia zawierają wysokiej jakości składniki i olej rybny pozyskiwany ze zrównoważonych źródeł. Ten wyjątkowy i pyszny w smaku suplement diety z kwasami omega-3 z oleju rybnego i witaminą D wspomaga prawidłowy wzrost kości Twoich dzieci.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem