W CENTRUM UWAGI
© Shutterstock

Pokoloruj swoje życie za pomocą fitoskładników

Zdrowy tryb życia

Przekonaj się, dlaczego kolor jest tak ważny w każdym aspekcie życia i sprawdź swoją wiedzę w teście o fitoskładnikach

Życie bez kolorów byłoby nudne. Poza sprawianiem, że życie staje się piękniejsze dla oczu, kolor wpływa na nasz nastrój i zachowanie. Przykładowo naukowcy dowiedli, że patrzenie na kolor czerwony przed egzaminem może negatywnie wpłynąć na jego wynik, natomiast patrzenie na kolor niebieski może potęgować kreatywność. Szukasz motywacji do ćwiczeń? Otocz się zielenią. Chcesz zachęcić kogoś do rozmowy? Załóż coś żółtego. Potrzebujesz więcej spokoju w swoim otoczeniu? Wypełnij je kolorem niebieskim. Krótko mówiąc, kolory wpływają na wszystko, co nas otacza – w tym na nasze samopoczucie.

Pokoloruj swoją dietę

Czerwony, żółty, pomarańczowy, fioletowy, zielony i biały: łączenie tych kolorów w pięciu posiłkach każdego dnia przyczynia się do dobrego samopoczucia. Fitoskładniki – roślinne składniki odżywcze w owocach i warzywach – znajdują się w kolorowych pigmentach i przynoszą mnóstwo korzyści:

Biały – kości Cebula zawiera witaminę C, która wspomaga prawidłową syntezę kolagenu w celu zapewnienia mocnych kości. Cebula zawiera również fitoskładnik o nazwie kwercytyna. Inne produkty, które należą do tej grupy kolorystycznej, to banany, białe brzoskwinie, grzyby i biała kukurydza.

Pomarańczowy i ciemnożółty – oczy Marchew zawiera beta-karoten, który z kolei ma składzie prowitaminę A, przyczyniającą się do utrzymania dobrego wzroku. Żółte rośliny, takie jak nagietek, zawierają ponadto fitoskładnik o nazwie luteina. Aby dostarczyć organizmowi substancji odżywczych z tej grupy kolorystycznej, możesz również spożywać żółtą paprykę, słodkie ziemniaki lub grejpfruty.

Czerwony – odporność Acerola – znane źródło witaminy C, która wspomaga odporność. Pomidory zawierają ponadto fitoskładnik o nazwie likopen. Do tej grupy kolorystycznej należą też: rabarbar i ziemniaki.

Fioletowy i niebieski – mózg Winogrona zawierają kwas foliowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie umysłu. Borówki, czarne porzeczki i jagody czarnego bzu są ponadto źródłem witaminy C. Fioletowe jagody dodatkowo zawierają fitoskładniki z grupy antocyjanów.

Zielony – energia Zielone rośliny, takie jak awokado, jabłka, melon miodowy i szparagi, są źródłem podstawowych substancji odżywczych. Kelp zawiera na przykład jod. Jod przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i wspomaga funkcje kognitywne organizmu.

* „Global assessment of select phytonutrient intakes by level of fruit and vegetable consumption”; Mary M. Murphy, Leila M. Barraj i Judith H. Spungen; British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Rozwiąż nasz test

Uważasz, że zaliczysz nasz test z fitoskładników? Spróbuj swoich sił i udostępnij osiągnięty wynik!

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem