W CENTRUM UWAGI

Romantyczny wieczór we dwoje

Technologia i dom

Skorzystaj z naszych przepisów na włoskie potrawy.

Dobre restauracje zwykle są drogie i pełne ludzi. Może więc zamiast wychodzić, warto spędzić z ukochaną osobą wieczór w domu?

Gotowanie w domu ma wiele zalet. Koszt domowej potrawy zwykle jest znacznie niższy niż cena dania w restauracji. Przygotowując posiłek samodzielnie, masz całkowitą kontrolę nad używanymi składnikami – możesz wybrać te, które są wysokiej jakości i pożywne. Ponadto gotowanie w domu jest wygodne.

Nowe wersje trzech klasycznych włoskich dań

Nie masz pomysłu na romantyczną kolację? Wypróbuj poniższe przepisy na trzy włoskie dania.

Przystawka: bruschetta z ciecierzycą

Klasyczny przepis na bruschettę – z dodatkiem ciecierzycy.

  1. Jedna puszka ciecierzycy

  2. Suszone pomidory w oliwie

  3. Skórka i sok z cytryny

  4. Świeża natka pietruszki

  5. Oliwa z oliwek Extra Virgin AMWAYTM

  6. Czosnek

  7. Chleb ciabatta

Lekko rozgnieć ciecierzyce dużą łyżką w misce iCookTM ze stali nierdzewnej. Pokrój pomidory w długie paski za pomocą ulubionego noża iCook, a następnie drobno posiekaj natkę pietruszki. Pomidory, natkę, skórkę i sok z cytryny dodaj do ciecierzycy. Ilość poszczególnych składników dobierz w zależności od własnych upodobań. Zrób grzanki z chleba ciabatta. Rozetrzyj czosnek na jednej stronie grzanki, po czym nałóż porcję ciecierzycy z dodatkami. Skrop oliwą z oliwek i podaj.

Danie główne: pasta al forno z ricottą i domowym sosem pomidorowym

To proste do przygotowania danie przypomina lasagnę, czyli typowo włoskie danie. Resztki można bez problemu przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia.

  1. 750 g makaronu fusilli (świderki) AmwayTM

  2. Jedna drobno posiekana biała cebula

  3. Jedna posiekana, suszona, czerwona papryczka chili

  4. Dwa drobno posiekane ząbki czosnku

  5. Dwie puszki pomidorów pokrojonych w kostkę (2 x 400 g)

  6. Kilka posiekanych listków bazylii

  7. 200 g sera ricotta

  8. Kilka garści tartego parmezanu

  9. 100 g tartej mozzarelli

  10. Oliwa z oliwek Extra Virgin AMWAYTM

  11. Czarny pieprz

  12. Sól

Nagrzać piekarnik do 200°C i w dużym garnku iCook zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj go około 3–4 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Wlej nieco oliwy z oliwek na patelnię nieprzywierającą iCook i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chili na małym lub średnim ogniu. Smaż przez 5–10 minut lub aż cebula zmięknie. Dodaj pomidory i gotuj sos na wolnym ogniu przez 5–10 minut. Zdejmij sos z ognia, a następnie dodaj ricottę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.

Duże, prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na spód naczynia nałóż warstwę sosu, a następnie warstwę makaronu. Przełóż do naczynia cały sos i makaron, układając warstwy na przemian. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Piecz przez 15 minut lub aż ser stanie się złotobrązowy.

Deser: czekoladowe tiramisu

Wspaniała wersja klasycznego deseru: smaki kawy i kakao doskonale się uzupełniają.

  1. 24 podłużne biszkopty

  2. 200 ml kawy espresso AmwayTM

  3. 100 g pokrojonej ciemnej czekolady (70–80% kakao)

  4. 300 g ser mascarpone

  5. 250 ml bitej śmietany

  6. 75 g cukru pudru

  7. Łyżeczka wanilii

  8. Pokruszone ziarna kawy (opcjonalnie do dekoracji)

Wyłóż połowę biszkoptów na spód kwadratowej blaszki do pieczenia. Obficie pokrop kawą espresso.

Rozpuść ciemną czekoladę w małym rondlu iCook ustawionym na średnim ogniu. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż ser mascarpone, cukier puder i wanilię do miski. Ubijaj za pomocą miksera, aż masa stanie się puszysta. Dodaj roztopioną czekoladę i miksuj do całkowitego połączenia składników.

Na znajdujące się w blaszce biszkopty wyłóż połowę masy. Następnie ułóż pozostałe biszkopty i ponownie pokrop espresso. Wyłóż resztę masy. Jeśli chcesz, udekoruj pokruszonymi ziarnami kawy. Przed podaniem włóż do lodówki na co najmniej sześć godzin.

Dobre posiłki przyrządzaj w naczyniach wysokiej jakości

Dzięki iCook gotowanie w domu jest jeszcze wygodniejsze! Marka oferuje różne produkty: od garnków, patelni po noże i fartuchy. Produkty iCook wykonane są z materiałów wysokiej jakości i wykorzystują dokładnie przebadane rozwiązania, np. gotowanie piętrowe. To wszystko sprawia, że bez problemu zabłyśniesz w kuchni, a Twoje potrawy zachwycą znajomych i partnera!

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem