Ulubione (0) 0 Ulubione

Twoja lista ulubionych jest pusta!

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

Pięć wskazówek na dobry początek Nowego Roku

Dom i styl życia

Przyrządzanie pysznych, pożywnych i estetycznie wyglądających posiłków wcale nie musi być trudne. Przedstawiamy pięć wskazówek pomagających zmienić nawyki żywieniowe oraz dodatkowy przepis na pyszne danie.

Zdrowy styl życia opiera się na dwóch filarach: zdrowym odżywianiu i regularnych ćwiczeniach. Jednak dla wielu osób zdrowe odżywianie wcale nie jest łatwe. Wynika to częściowo z przekonania, że aby przyrządzić zdrowy posiłek, trzeba się sporo natrudzić. Nic bardziej mylnego: w celu poprawy samopoczucia wystarczy parę niewielkich korekt w nawykach żywieniowych.

Oto kilka prostych sposobów na wprowadzenie kilku zmian, które przyniosą Ci długofalowe korzyści.

© Istockphoto

Proste sposoby na przygotowywanie zdrowszych posiłków


1. Planuj na zapas

Przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem daje Ci możliwość dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych. Możesz też łatwiej oprzeć się pokusom, a ponadto oszczędzasz czas.


2. Zastąp sól ziołami i przyprawami korzennymi

Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie. Przyprawiaj potrawy świeżymi ziołami i przyprawami korzennymi, a jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla soli, wypróbuj sos sojowy lub rybny. Na ile to możliwe, staraj się unikać przetworzonych przypraw.


3. Zachowaj wartościowe składniki odżywcze

Zamiast obierać warzywa przed gotowaniem, szoruj je – większość składników odżywczych znajduje się w skórce. Warzywa powinny być jak najbardziej świeże, ponieważ wiele z nich po pewnym czasie traci cenne substancje odżywcze. Pamiętaj również, aby krótko je smażyć stale mieszając. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej warzywa zachowują chrupkość i składniki odżywcze, natomiast długie gotowanie pozbawia ich większości naturalnych walorów. Bardzo ważne jest również to, aby wybierać takie metody gotowania, które pozwalają zachować w nich jak najwięcej wartościowych substancji. Gotowanie w wodzie, wywarze i na parze to najlepsze sposoby na przyrządzanie zdrowych potraw.


4. Zrób sobie przerwę

Tak, to prawda! Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na coś bardziej wykwintnego. Zaplanuj w tygodniu jeden dzień, w którym będziesz spożywać ulubione potrawy, a unikniesz nadmiernego objadania się. Badania pokazują, że w ten sposób jest nam łatwiej przestrzegać zdrowych nawyków.


5. Używaj sprawdzonych naczyń

Gotowanie daje więcej satysfakcji, gdy używa się solidnych naczyń. Wysokiej jakości naczynia do gotowania, takie jak iCook™ , są specjalnie zaprojektowane z myślą o tym, by gotowanie odbywało się w optymalnych warunkach, dając w efekcie zdrowsze potrawy. Na przykład wszystkie naczynia iCook oraz Wok iCook™ wykorzystują metodę gotowania VITALOK. Pokrywka każdego naczynia ze stali nierdzewnej iCook idealnie przywiera do krawędzi naczynia, tworząc szczelny pierścień wodny, dzięki czemu naturalne soki znajdujące się w składnikach potraw zaczynają parować. Para zamienia się w wodę i tworzy barierę, która utrzymuje się podczas gotowania, umożliwiając przyrządzanie zdrowszych potraw z wykorzystaniem naturalnych tłuszczów i soków.

Kolorowa miska warzyw z soczewicą, komosą ryżową i sosem z hummusu

© Stocksy

Zaczynasz się zdrowo odżywiać i szukasz inspiracji? Wypróbuj ten przepis na kolorową miskę warzyw . Ta pyszna potrawa z delikatnie pieczoną dynią, czerwoną kapustą i sosem z hummusu zawiera różnokolorowe warzywa i jest bogata w składniki odżywcze.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem