Shopping List (0)

Dziękujemy! Twoja lista zakupów została przeniesiona do koszyka.

Przejdź do koszyka
W CENTRUM UWAGI
© iStockphoto

Lato w słoiku

Dom i styl życia

Uchwyć smak lata i ciesz się wspaniałymi smakołykami przez cały rok.

Uchwyć klimat ciepłych letnich poranków, zaprawiając ulubione owoce w słoikach i przygotowując pyszne przetwory owocowe na zimę. Dżemy i marmolady to wspaniały sposób na konserwowanie owoców, zwłaszcza gdy masz ich zbyt dużo i nie chciałabyś, żeby się zmarnowały. Poniżej przedstawiamy przydatne wskazówki dotyczące przyrządzania tych przysmaków oraz trzy spośród naszych ulubionych przepisów na przetwory owocowe.

Nasze ulubione przepisy na letnie przetwory owocowe

Powidła śliwkowe z cynamonem

Te powidła szczególnie warto przygotować z myślą o zimie, ponieważ subtelny cynamonowy aromat sprawia, że idealnie nadają się na bożonarodzeniowe ciasteczka. Można je również wykorzystać jako nadzienie do świątecznego ciasta.

Prosty dżem z malin

Uwielbiamy ten dżem, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu i lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jego tradycyjny owocowy smak szybko podbije serca starszych smakoszy. A jak przygotować go z myślą o dzieciach? Użyj sitka w celu usunięcia ziarenek, aby najmłodsi członkowie Twojej rodziny mogli cieszyć się gładką konsystencją i wspaniałym słodkim smakiem tego dżemu.

Pyszna marmolada z pomarańczy

Choć ten przepis jest trochę trudniejszy od przepisu na dżem z malin, naprawdę warto go przygotować! Pomarańczowa skórka nadaje marmoladzie specyficzną konsystencję i nieco gorzki smak, który wspaniale łączy się ze słodyczą owoców cytrusowych. To kolejny owocowy przysmak dobry na każdą porę roku.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

  1. Powidła śliwkowe z cynamonem: PDF / ePub

  2. Prosty dżem z malin: PDF / ePub

  3. Pyszna marmolada z pomarańczy: PDF / ePub

Ważne wskazówki dotyczące przyrządzania przetworów owocowych:

Test tężenia na talerzu

Włóż pięć talerzy do zamrażarki na co najmniej 15 minut, a następnie nałóż łyżeczkę przetworu na zimny talerz. Poruszaj brzegiem masy łyżką lub palcem. Dżem stężał, jeśli „marszczy się” w dotyku. Jeśli dżem jest płynny, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy. Gotuj go dalej i sprawdzaj co kilka minut przy użyciu nowego talerza.

Sterylizacja słoików i przyborów

Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Umyj słoiki oraz przybory, w tym chochle i łyżki w ciepłej wodzie, używając Dish Drops TM Płynu do mycia naczyń. Dokładnie je opłucz, a następnie postaw słoiki na tacy piekarnika. Włóż tacę ze słoikami do piekarnika i odczekaj na co najmniej 10 minut lub do czasu, aż słoiki całkowicie wyschną i osusz przybory czystą ścierką. Sterylizacja jest bardzo ważnym etapem przygotowania przetworów, ponieważ likwiduje drożdże, bakterie i grzyby, które mogłyby bardzo szybko zepsuć dżem.

Znaczenie pektyn

Dżemy, galaretki i marmolady tężeją pod wpływem pektyn zawartych w owocach. Podczas gotowania z cukrem ten naturalnie występujący w owocach składnik gęstnieje i powoduje tężenie przetworów. Do owoców o wysokiej zawartości pektyn zalicza się jabłka, owoce cytrusowe i jagody. Owoce miękkie, takie jak brzoskwinie i śliwki, zawierają mniejszą ilość tej substancji — w takim przypadku warto dodać do dżemu kilka łyżek soku cytrynowego, aby szybciej stężał. Na ile to możliwe, staraj się wybierać lekko niedojrzałe owoce, ponieważ zawierają najwięcej pektyn.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem