Lato w słoiku
Dom i styl życia
Uchwyć smak lata i ciesz się wspaniałymi smakołykami przez cały rok.
Uchwyć klimat ciepłych letnich poranków, zaprawiając ulubione owoce w słoikach i przygotowując pyszne przetwory owocowe na zimę. Dżemy i marmolady to wspaniały sposób na konserwowanie owoców, zwłaszcza gdy masz ich zbyt dużo i nie chciałabyś, żeby się zmarnowały. Poniżej przedstawiamy przydatne wskazówki dotyczące przyrządzania tych przysmaków oraz trzy spośród naszych ulubionych przepisów na przetwory owocowe.
Powidła śliwkowe z cynamonem
Te powidła szczególnie warto przygotować z myślą o zimie, ponieważ subtelny cynamonowy aromat sprawia, że idealnie nadają się na bożonarodzeniowe ciasteczka. Można je również wykorzystać jako nadzienie do świątecznego ciasta.
Prosty dżem z malin
Uwielbiamy ten dżem, ponieważ jest bardzo łatwy w przygotowaniu i lubiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jego tradycyjny owocowy smak szybko podbije serca starszych smakoszy. A jak przygotować go z myślą o dzieciach? Użyj sitka w celu usunięcia ziarenek, aby najmłodsi członkowie Twojej rodziny mogli cieszyć się gładką konsystencją i wspaniałym słodkim smakiem tego dżemu.
Pyszna marmolada z pomarańczy
Choć ten przepis jest trochę trudniejszy od przepisu na dżem z malin, naprawdę warto go przygotować! Pomarańczowa skórka nadaje marmoladzie specyficzną konsystencję i nieco gorzki smak, który wspaniale łączy się ze słodyczą owoców cytrusowych. To kolejny owocowy przysmak dobry na każdą porę roku.
Pobierz przepis w formacie PDF / ePub
Test tężenia na talerzu
Włóż pięć talerzy do zamrażarki na co najmniej 15 minut, a następnie nałóż łyżeczkę przetworu na zimny talerz. Poruszaj brzegiem masy łyżką lub palcem. Dżem stężał, jeśli „marszczy się” w dotyku. Jeśli dżem jest płynny, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowy. Gotuj go dalej i sprawdzaj co kilka minut przy użyciu nowego talerza.
Sterylizacja słoików i przyborów
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Umyj słoiki oraz przybory, w tym chochle i łyżki w ciepłej wodzie, używając Dish Drops TM Płynu do mycia naczyń. Dokładnie je opłucz, a następnie postaw słoiki na tacy piekarnika. Włóż tacę ze słoikami do piekarnika i odczekaj na co najmniej 10 minut lub do czasu, aż słoiki całkowicie wyschną i osusz przybory czystą ścierką. Sterylizacja jest bardzo ważnym etapem przygotowania przetworów, ponieważ likwiduje drożdże, bakterie i grzyby, które mogłyby bardzo szybko zepsuć dżem.
Znaczenie pektyn
Dżemy, galaretki i marmolady tężeją pod wpływem pektyn zawartych w owocach. Podczas gotowania z cukrem ten naturalnie występujący w owocach składnik gęstnieje i powoduje tężenie przetworów. Do owoców o wysokiej zawartości pektyn zalicza się jabłka, owoce cytrusowe i jagody. Owoce miękkie, takie jak brzoskwinie i śliwki, zawierają mniejszą ilość tej substancji — w takim przypadku warto dodać do dżemu kilka łyżek soku cytrynowego, aby szybciej stężał. Na ile to możliwe, staraj się wybierać lekko niedojrzałe owoce, ponieważ zawierają najwięcej pektyn.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.