W CENTRUM UWAGI

Ulubione przepisy na lato z Turcji

Dom i styl życia

Przedsiębiorcy Amway z Turcji dzielą się ciekawymi pomysłami na pyszne letnie dania

Do Turcji najlepiej wybrać się w lecie. Śródziemnomorski klimat sprawia, że o tej porze roku jest tu mnóstwo świeżych owoców i warzyw, na bazie których można przyrządzić wiele wspaniałych potraw. Turcy doskonale znają lokalne składniki i chętnie tworzą przepisy na smakowite dania.

Dlatego poprosiliśmy trzech Przedsiębiorców Amway, aby podzielili się z nami ulubionymi przepisami oraz wskazówkami pokazującymi, jak przygotować te potrawy przy użyciu naczyń iCook™.

Rulo Börek: tureckie ruloniki z serem

Seval Karatay ze Stambułu do przyrządzania potraw używa patelni iCook 30 cm o nieprzywierającej powierzchni. Pyszne tureckie ruloniki z serem, nazywane Rulo Börek, idealnie nadają się do przygotowania z jej użyciem. Choć tradycyjnie są wypiekane w piecu, Seval mówi, że łatwiejszym i bardziej ekonomicznym sposobem jest smażenie ruloników Börek na patelni iCook. Przyrządzenie ruloników wymaga krojenia wielu składników, dlatego Saval chętnie sięga po zestaw 5 noży iCook.

Mamy lato? Ruloniki Börek mogą mieć różnego rodzaju nadzienie, więc warto w nim uwzględnić jak najwięcej sezonowych składników. Gotowa na wypróbowanie wersji letniej? Gdy jej skosztujesz, będziesz chciała przygotować wszystkie tradycyjne tureckie dania!

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Tandir Kebab: tandoori z jagnięciny

Choć przyrządzenie tej potrawy zajmuje dużo czasu (trzy godziny), jest to najłatwiejszy spośród wybranych przez nas tureckich przepisów na lato. Przedsiębiorca Amway ze Stambułu Ayşe Alagöz, posiadająca kwalifikację na poziomie 12%, uwielbia przygotowywać tandoori z jagnięciny (nazywane lokalnie Tandir Kebab) w 8-litrowym naczyniu iCook z pokrywką. Ayşe podpowiada, że do doprawienia mięsa można użyć różnych ziół i przypraw. Zdradza jednak swój sekret: „Do potrawy dodaję niewielką ilość suszonego tymianku i kminku”.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

Kunafa: turecki deser serowy

Yasemin Uzunpostalcı również uwielbia przyrządzać potrawy w patelni iCook 30 cm o nieprzywierającej powierzchni. Yasemin, Wyróżniony Platynowy Przedsiębiorca Amway i znakomita kucharka z miejscowości Konya w Turcji, chętnie używa jej do przygotowywania specjalnego tureckiego deseru znanego pod tradycyjną nazwą kunafa. Choć ciasto potrzebne do przyrządzenia tej potrawy można znaleźć tylko w specjalistycznych sklepach, warto go poszukać! Ten pochodzący z Bliskiego Wschodu deser serowy zyskał dużą popularność w wielu innych krajach z jednego prostego powodu — jest pyszny! Yasemin radzi: „Jeśli nie lubisz sera, możesz zamiast niego użyć orzechów włoskich”.

Pobierz przepis w formacie PDF / ePub

To nie koniec przepisów na smakowite dania! Mamy wiele innych letnich przepisów z tureckiej kuchni.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem