W CENTRUM UWAGI

Przeżyj w święta kulinarną przygodę

Dom i styl życia

Potrawy z całego świata pomogą Ci wprawić się w świąteczny nastrój – ich przygotowanie będzie proste dzięki naczyniom iCook

Każdy kraj ma swoją własną, unikalną kuchnię. Chcesz poznać niektóre z nich? Twój ulubiony zestaw naczyń iCookTM pomoże Ci przeżyć kulinarną przygodę. Przedstawiamy dwa trzydaniowe posiłki inspirowane świątecznymi potrawami z różnych stron świata. Przepisy na wszystkie przystawki, dania główne i desery są dostępne do pobrania.

Podróż śladami świątecznych smaków

W każdym kraju ze świętami kojarzą się różne potrawy. We Francji w święta popularne jest Foie Gras i Bûche de Noël a na fińskich stołach nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki śledziowej, pieczonego mięsa i warzywnych zapiekanek. We Włoszech podaje się węgorza, a w Polsce śledzie. W Grecji po daniu głównym na stole pojawiają się Melomakarona – miodowe ciastka z syropem i orzechami, natomiast Brytyjczycy w święta jedzą pieczony drób, brukselkę i ciastka nadziewane suszonymi owocami i orzechami. Mimo tak ogromnej różnorodności, wszystkie te dania łączy jedno – świąteczny charakter, tradycja i miłość.

Świąteczne potrawy z różnych stron świata zainspirowały nas do stworzenia dwóch trzydaniowych posiłków (wegetariańskiego i mięsnego). Marynowany śledź, aromatyczny pieczony kurczak w ziołach, świąteczna sałatka, dyniowe risotto oraz dwa smakowite desery – aksamitny mus czekoladowy oraz pieczone jabłka i gruszki – zachwycą każdego. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, kliknij poniżej lub pobierz przepisy w gotowym do druku formacie PDF albo w formacie ePub, aby korzystać z nich za pomocą ulubionego czytnika e-booków lub aplikacji.

Prezenty ułatwiające świąteczne gotowanie

Zestawy naczyń iCook to doskonały prezent dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Podaruj bliskiej osobie Podstawowy zestaw naczyń iCook albo skorzystaj z promocji na Zestaw naczyń dla początkujących, aby wywołać uśmiech na jej twarzy.

Trzydaniowy mięsny posiłek

Przepisy do pobrania:

  1. Tradycyjny śledź marynowany ( PDF / ePub )

  2. Pieczony kurczak w ziołach ( PDF / ePub )

  3. Mus czekoladowy z jeżynami i śmietaną ( PDF / ePUB )

Trzydaniowy posiłek wegetariański

Przepisy do pobrania:

  1. Świąteczna sałatka z jarmużu, pieczonych słodkich ziemniaków i pasternakiem z dodatkiem sera feta, orzechów pekan i granatu ( PDF / ePub )

  2. Risotto z dynią z piekarnika ( PDF / ePub )

  3. Pieczone jabłka i gruszki z żurawiną i szałwią ( PDF / ePub )

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem