W CENTRUM UWAGI
© ©stocksy

Zatrzymaj lato na dłużej

Dom i styl życia

Dzięki odrobinie pracy możesz zatrzymać smak letnich warzyw i owoców na dłużej.

Po długim, ciepłym lecie nadszedł czas, aby zebrać dojrzałe i aromatyczne owoce oraz warzywa. Sklepowe półki i stoiska na jarmarku uginają się pod ciężarem różnokolorowych, pożywnych produktów. To najlepszy czas, aby wyciągnąć z szafek słoiki, garnki, patelnie, blendery i inne sprzęty do konserwowania żywności oraz wykorzystać w pełni to, czym obdarowuje nas natura.

Blenduj i gotuj, póki świeże!

Przy takim bogactwie kolorów i smaków z pewnością nie zabraknie Ci inspiracji. To doskonała wiadomość nie tylko dla Ciebie i Twoich bliskich, ale też dla Rodzinnego zestawu naczyń iCook oraz Blendera iCook*, które mają teraz okazję zabłysnąć w kuchni.

* Produkt dostępny do wyczerpania zapasów magazynowych.

© ©stocksy[M]

Owoce sezonowe, takie jak żurawina, melon i jeżyny, doskonale komponują się z ogórkiem, marchewką i selerem. Wykorzystaj to, przygotowując smaczne i zdrowe napoje. Ciesząc się ostatnimi gorącymi dniami, przygotuj ze smakowitych, dojrzałych pomidorów gazpacho. Na nieco chłodniejsze dni idealna będzie kremowa, gęsta zupa z dyni, ziemniaków i pora z dodatkiem grzanek. Wiele z dojrzewających owoców, a także warzyw doskonale nadaje się na aromatyczne dżemy i chutneye lub do zakonserwowania w zalewie octowej. Sięgnij po sprzęty kuchenne i wyrusz w podróż do krainy smaków.

Tak dużo produktów, tak mało czasu

Mimo że owoce i warzywa kuszą nas swoim smakiem oraz aromatem, nie damy rady zjeść ich wszystkich. Szkoda byłoby jednak, gdyby te wszystkie skarby natury miały się zmarnować – dlatego warto spróbować zachować chociaż część z nich w postaci przetworów. Tradycyjne metody, takie jak kiszenie, piklowanie i wekowanie wracają do łask, a są zaskakująco łatwe.

  1. Kiszenie – to konserwowanie żywności w solance lub serwatce, dzięki której następuje aktywacja dobroczynnych bakterii, a wartość odżywcza produktów rośnie.

  2. Piklowanie – to konserwowanie żywności w mieszaninie octu, wody i soli (lub cukru) w niskiej temperaturze. Rada: swoje ulubione warzywa, np. karczochy, możesz piklować w lodówce, korzystając z miski iCook z przykrywką.

  3. Wekowanie – polega na umieszczeniu żywności w wysterylizowanym szklanym słoju i zakonserwowaniu jej nawet na kilka miesięcy. Rada: przygotuj rozmaite zupy i sosy za pomocą Blendera iCook, a następnie przelej je do słoików. Możesz obdarować nimi bliskich lub przechować w spiżarni.

  4. Robienie kompotów – to konserwowanie żywności poprzez powolne gotowanie jej w słodkim syropie (niekiedy z dodatkiem przypraw) i umieszczenie w wysterylizowanym słoiku.

  5. Opcjonalnie: Blanszowanie – niektóre warzywa mogą wymagać blanszowania przed zakonserwowaniem do użytku w późniejszym terminie. Rada: wykorzystaj Rodzinny zestaw naczyń iCook, aby jednocześnie przygotować tą metodą dużą ilość produktów. Część możesz przechować przez kilka tygodni w miskach pod przykryciem, a resztę zamrozić.

  6. Mrożenie – polega na szczelnym zamknięciu żywności w odpowiednim pojemniku i przechowywaniu jej w zamrażarce.

Rady dotyczące konserwowania

Choć wszystkie te metody różnią się od siebie, jest coś, co je łączy. Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty:

  1. zawsze używaj dojrzałych i niezepsutych owoców oraz warzyw,

  2. przed nałożeniem żywności wysterylizuj wszystkie szklane słoje i inne pojemniki wrzącą wodą,

  3. przed zakręceniem wytrzyj do sucha wlot słoika,

  4. używaj tylko takich pojemników, które można szczelnie zamknąć,

  5. nie bój się eksperymentować z różnymi technikami, ziołami,a także przyprawami,

  6. zblanszuj surowe warzywa i owoce przed zamrożeniem.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem