Zatrzymaj lato na dłużej
Dom i styl życia
Dzięki odrobinie pracy możesz zatrzymać smak letnich warzyw i owoców na dłużej.
Dzięki odrobinie pracy możesz zatrzymać smak letnich warzyw i owoców na dłużej.
Po długim, ciepłym lecie nadszedł czas, aby zebrać dojrzałe i aromatyczne owoce oraz warzywa. Sklepowe półki i stoiska na jarmarku uginają się pod ciężarem różnokolorowych, pożywnych produktów. To najlepszy czas, aby wyciągnąć z szafek słoiki, garnki, patelnie, blendery i inne sprzęty do konserwowania żywności oraz wykorzystać w pełni to, czym obdarowuje nas natura.
Przy takim bogactwie kolorów i smaków z pewnością nie zabraknie Ci inspiracji. To doskonała wiadomość nie tylko dla Ciebie i Twoich bliskich, ale też dla Rodzinnego zestawu naczyń iCook oraz Blendera iCook*, które mają teraz okazję zabłysnąć w kuchni.
* Produkt dostępny do wyczerpania zapasów magazynowych.
Owoce sezonowe, takie jak żurawina, melon i jeżyny, doskonale komponują się z ogórkiem, marchewką i selerem. Wykorzystaj to, przygotowując smaczne i zdrowe napoje. Ciesząc się ostatnimi gorącymi dniami, przygotuj ze smakowitych, dojrzałych pomidorów gazpacho. Na nieco chłodniejsze dni idealna będzie kremowa, gęsta zupa z dyni, ziemniaków i pora z dodatkiem grzanek. Wiele z dojrzewających owoców, a także warzyw doskonale nadaje się na aromatyczne dżemy i chutneye lub do zakonserwowania w zalewie octowej. Sięgnij po sprzęty kuchenne i wyrusz w podróż do krainy smaków.
Mimo że owoce i warzywa kuszą nas swoim smakiem oraz aromatem, nie damy rady zjeść ich wszystkich. Szkoda byłoby jednak, gdyby te wszystkie skarby natury miały się zmarnować – dlatego warto spróbować zachować chociaż część z nich w postaci przetworów. Tradycyjne metody, takie jak kiszenie, piklowanie i wekowanie wracają do łask, a są zaskakująco łatwe.
Kiszenie – to konserwowanie żywności w solance lub serwatce, dzięki której następuje aktywacja dobroczynnych bakterii, a wartość odżywcza produktów rośnie.
Piklowanie – to konserwowanie żywności w mieszaninie octu, wody i soli (lub cukru) w niskiej temperaturze. Rada: swoje ulubione warzywa, np. karczochy, możesz piklować w lodówce, korzystając z miski iCook z przykrywką.
Wekowanie – polega na umieszczeniu żywności w wysterylizowanym szklanym słoju i zakonserwowaniu jej nawet na kilka miesięcy. Rada: przygotuj rozmaite zupy i sosy za pomocą Blendera iCook, a następnie przelej je do słoików. Możesz obdarować nimi bliskich lub przechować w spiżarni.
Robienie kompotów – to konserwowanie żywności poprzez powolne gotowanie jej w słodkim syropie (niekiedy z dodatkiem przypraw) i umieszczenie w wysterylizowanym słoiku.
Opcjonalnie: Blanszowanie – niektóre warzywa mogą wymagać blanszowania przed zakonserwowaniem do użytku w późniejszym terminie. Rada: wykorzystaj Rodzinny zestaw naczyń iCook, aby jednocześnie przygotować tą metodą dużą ilość produktów. Część możesz przechować przez kilka tygodni w miskach pod przykryciem, a resztę zamrozić.
Mrożenie – polega na szczelnym zamknięciu żywności w odpowiednim pojemniku i przechowywaniu jej w zamrażarce.
Choć wszystkie te metody różnią się od siebie, jest coś, co je łączy. Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty:
zawsze używaj dojrzałych i niezepsutych owoców oraz warzyw,
przed nałożeniem żywności wysterylizuj wszystkie szklane słoje i inne pojemniki wrzącą wodą,
przed zakręceniem wytrzyj do sucha wlot słoika,
używaj tylko takich pojemników, które można szczelnie zamknąć,
nie bój się eksperymentować z różnymi technikami, ziołami,a także przyprawami,
zblanszuj surowe warzywa i owoce przed zamrożeniem.
Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.
Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.