W CENTRUM UWAGI
© ©GETTY IMAGES / HERO IMAGES

Kulinarne podróże

Dom i styl życia

Wypróbuj trzy przepisy na smaczne dania

Turcja to kraj o bogatej i fascynującej kulturze – łączy tradycję i zwyczaje Europy i Bliskiego Wschodu. Tę różnorodność doskonale widać w tureckiej kuchni, która zaspokaja wszystkie upodobania. Panujący w kraju klimat śródziemnomorski sprzyja uprawie różnorodnych owoców i warzyw oraz spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu. Nic dziwnego, że każdego roku kraj odwiedzają tysiące turystów. Czworo Przedsiębiorców Amway z Turcji dzieli się z nami swoimi przepisami, które możesz samodzielnie przygotować, używając produktów marki iCookTM. Wypróbuj je, a następnie wspólnie ze znajomymi zasiądź do posiłku w ogrodzie lub na tarasie.

Makaron fusilli z kurczakiem i suszonymi pomidorami


Poziom: średni
Wykorzystywane produkty iCook: 4-litrowy garnek z pokrywką, zestaw noży, miska

Składniki: 300 g makaronu fusilli, 10 pomidorów suszonych na słońcu, 300 g filetu z kurczaka, 6 dużych pieczarek, 3 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, sól i pieprz, 3 szklanki wody z systemu eSpringTM

Przygotowanie

  1. Za pomocą noża iCook do porcjowania pokrój kurczaka na duże kawałki, drobno posiekaj czosnek, a pieczarki i pomidory pokrój na połówki.

  2. Postaw 4-litrowy garnek iCook na ogniu i wlej nieco oliwy z oliwek. Podsmaż kurczaka na złoto. Dodaj czosnek i pomidory, a następnie wymieszaj. Dodaj pieczarki i ponownie wymieszaj.

  3. Wlej wodę z systemu eSpring, dopraw i zagotuj, a następnie dodaj śmietanę. Wsyp makaron fusilli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do zgęstnienia.

Orhan: – Składniki tego dania doskonale do siebie pasują, a makaron gotuje się razem z nimi, dzięki czemu nasiąka wszystkimi smakami i aromatami. Tę potrawę serwuję na obiad kilka razy w miesiącu. Wspaniale sprawdza się podczas pokazów produktów iCook!

Kotlety jagnięce z karczochami i nadziewanymi liśćmi winogron


Poziom:
średni
Wykorzystywane produkty iCook: zestaw noży, nożyce kuchenne, miska, 8-litrowe naczynie z pokrywką

Składniki: 6 kotletów jagnięcych, 6 kawałków karczocha, 300 g mielonej wołowiny, 2 cebule, 200 g ryżu, 100 g drobnej kaszy bulgur, ½ pęczka natki pietruszki, 200 g liści winogron, 1 pokrojony pomidor, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka sosu pomidorowego, 110 ml oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrój wołowinę, cebulę, czosnek i pomidora nożem iCook, a natkę pietruszki posiekaj za pomocą nożyc kuchennych.

  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki z kaszą bulgur, ryżem, przyprawami, ziołami i oliwą z oliwek.

  3. Wyrabiaj przez 10–15 minut, a następnie owiń farsz liśćmi winogron.

  4. Umieść trzy kotlety jagnięce w naczyniu iCook. Na nich ułóż karczochy, dwie warstwy nadziewanych liści winogron i ponownie kotlety jagnięce, karczochy i dwie kolejne warstwy nadziewanych liści.

  5. Dodaj oliwę z oliwek i sos pomidorowy.

  6. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie duś na wolnym ogniu przez 40 minut.

Nurhan: – Podczas prezentacji produktów lubię pokazywać, jak trzy składniki o różnym czasie gotowania można przyrządzić w jednym garnku iCook. Rodzina i znajomi lubią tę potrawę, dlatego podaję ją na specjalne okazje.

Sałatka z fasoli czarne oczko i z granatem


Poziom:
łatwy
Wykorzystywane produkty iCook: zestaw noży, 4-litrowy garnek z pokrywką

Składniki: 165 g fasoli czarne oczko (odsączonej), 3 garści liści sałaty, ¼ czerwonej kapusty, 3 łyżki pestek granatu, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, cytryna, cynamon, kumin

Przygotowanie

  1. Fasolę gotuj w niewielkiej ilości wody w 4-litrowym garnku iCook, a następnie przesyp ją do miski.

  2. Gdy fasola ostygnie, pokrój sałatę i czerwoną kapustę nożami iCook. Dodaj do miski razem z pestkami granatu i orzechami włoskimi.

  3. Dodaj cytrynę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny z Modeny, sól, cynamon i kumin, a następnie dopraw wedle uznania.

Nuran i Şule: – To danie jest łatwe do przygotowania i bogate w białko. Dzięki gotowaniu w garnku iCook fasola zachowuje swój smak i wszystkie zawarte w niej witaminy. Przygotowujemy tę potrawę co najmniej raz w miesiącu. Jest doskonała, aby pokazać, że garnki iCook pozwalają przygotować zdrowy posiłek, a noże idealnie sprawdzają się podczas krojenia warzyw.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem