W CENTRUM UWAGI
© gettyimages

Na świeżym powietrzu

Dom i styl życia

Piknik to wspaniały sposób, aby w gronie rodziny i znajomych cieszyć się pięknem natury i pysznym domowym jedzeniem. Poniżej znajdziesz trzy przepisy na smakołyki, które doskonale sprawdzą się podczas następnej wycieczki na plażę lub do parku.

Ciasto z owocami

Wyborne połączenie słodkiego, maślanego ciasta z kwaskowatym nadzieniem znajdzie wielu miłośników.

  1. 225 g mąki pszennej

  2. 110 g masła pokrojonego w kostkę

  3. 80 g drobnego cukru

  4. 1 jajko

  5. 1–2 łyżki zimnej wody

  6. rozmącone jajko

  7. 300 g wydrylowanych wiśni

  8. 225 g malin

  9. 225 g jagód

  10. 150 g pokrojonych truskawek

  11. 175 g drobnego cukru

  12. 40 g mąki kukurydzianej

  13. 2 łyżki soku z cytryny

1) Mąkę, masło i cukier wymieszaj w malakserze. Dodaj jajko i wodę. Wyrabiaj do uzyskania konsystencji ciasta. Następnie włóż do lodówki na 30 minut.

2) Wyłóż ciastem formę do tart (nadmiar ciasta pozostaw do późniejszego wykorzystania). Ponakłuwaj ciasto widelcem, wyłóż papierem i wysyp ceramicznymi kulkami do pieczenia albo fasolą, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Zdejmij papier oraz kulki i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

3) Owoce na nadzienie gotuj przez 10 minut w garnku iCook™. Dodaj cukier, mąkę kukurydzianą i sok z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, wyłóż ją na upieczone ciasto.

4) Z pozostałego surowego ciasta ułóż na nadzieniu kratkę. Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz przez 20 minut.

Rodzinny zestaw naczyń iCook ułatwia przygotowanie pożywnych przekąsek na piknik. Dzięki niskiej wilgotności cenne składniki odżywcze pozostają zamknięte w pożywieniu. Gotowe dania możesz zabrać w trzech znajdujących się w zestawie miskach.

Nadziewany wieniec chlebowy

Pełen aromatycznych składników wieniec to doskonałe uzupełnienie piknikowych sałatek.

  1. 250 ml ciepłej wody

  2. 2 łyżeczki drożdży aktywnych suszonych

  3. 375 g mąki do wypieku białego chleba

  4. 1,5 łyżki oliwy z oliwek

  5. 1 łyżeczka soli

  6. 6 plasterków szynki

  7. 390 g tartego sera

  8. 1 pęczek bazylii

  9. rozmącone jajko

1) Wymieszaj wodę z drożdżami i odczekaj 10 minut do wytworzenia piany. Dodaj mąkę, oliwę i sól. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Umieść w misce, nakryj ściereczką do naczyń i postaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

2) Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Ułóż na cieście szynkę, ser i bazylię. Zwiń ciasto w roladę (zacznij od szerszego końca), zamykając nadzienie w środku. Dociśnij krawędź ciasta do rolady, aby zapobiec jej rozwinięciu. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3) Przekrój roladę na pół i zaklej końce obu części. Spleć części ze sobą, ułóż je w wieniec i połącz końce. Poczekaj 30 minut.

4) Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Brzoskwinie w cieście

Brzoskwinie upieczone w kruchym, cynamonowym cieście są kusząco słodkie i soczyste.

  1. 325 g mąki pszennej

  2. 80 g drobnego cukru

  3. 175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

  4. 2 żółtka jajek

  5. 1–2 łyżki schłodzonej wody

  6. 6 brzoskwiń

  7. 2 laski cynamonu połamane na krótkie patyczki

  8. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  9. rozmącone jajko

1) Pulsacyjnie wymieszaj mąkę, cukier i masło w malakserze. Dodaj żółtka i wodę, aby uzyskać ciasto. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

2) Wytnij z ciasta sześć kół, obłóż nimi brzoskwinie i zaklej ciasto u góry.

3) Z pozostałego ciasta wytnij liście i przymocuj je do brzoskwiń. Dodaj kawałki cynamonu jako ogonki.

4) Umieść na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp cukrem i cynamonem, a następnie piecz przez 35 minut w temperaturze 160°C.

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem