W CENTRUM UWAGI

Cukier – główny sprawca starzenia

ARTISTRY

Michelle D’Allaird wyjaśnia, dlaczego spożycie cukru wpływa na powstawanie zmarszczek.

Ostatnio dociera do nas wiele informacji o związku między pięknem wewnętrznym i zewnętrznym, jak również o fizjologicznym procesie starzenia się. Ilość informacji może nas dezorientować. Jednym z najnowszych, interesujących zagadnień w zakresie pielęgnacji skóry jest proces glikacji.

Glikacja to starzenie się komórek pod wpływem cukru. Proces ten dotyczy praktycznie wszystkich rodzajów komórek, w tym również komórek skóry. Organizm przetwarza cukier na potrzebną komórkom energię, jednak jego nadmiar szkodliwie wpływa zarówno na organizm, jak i na skórę. Molekuły węglowodanów wiązane są w białka, np. kolagen i elastynę, tworząc substancje znane jako produkty końcowe zaawansowanej glikacji (Advanced Glycation End - AGE). Prowadzą one do siatkowania włókien kolagenowych (ich usztywnienia, które powoduje powstawanie drobnych zmarszczek), wywołują stany zapalne, prowadzą do powstawania enzymów pogarszających działanie białek oraz niszczą naturalne antyoksydanty wykorzystywane przez organizm do odbudowy.

Szkodliwy wpływ AGE potęgowany jest przez czynniki zewnętrzne, takie jak promieniowanie UV, palenie, zanieczyszczenie, niewłaściwe odżywianie i stres.

Ograniczanie szkodliwych skutków glikacji

Jak możemy temu przeciwdziałać? Bardzo wiele zależy od nas! Zacznijmy od najprostszych rzeczy: nawyków żywieniowych i stylu życia. Na pewno znasz powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz”. Jest ono w 100% prawdziwe. Aby ograniczyć glikację, konieczne jest zmniejszenie spożycia żywności z dodatkiem cukru. Oznacza to zarówno cukier, który dodajesz do swoich potraw, jak i ten dodawany do żywności w trakcie produkcji. Uważnie czytaj etykiety na opakowaniach. Nie możesz całkowicie wykluczyć cukru z diety. Możesz jednak znacznie zmniejszyć jego spożycie, rezygnując z dodawania go do napojów i i unikając słodkich produktów.

Zwróć uwagę na rodzaj węglowodanów, jakie spożywasz. Węglowodany rozkładane są w organizmie na cukry proste, a następnie wykorzystywane do produkcji energii, jeżeli organizm jej potrzebuje – jeżeli tak nie jest, następuje ich magazynowanie w organizmie. Węglowodany zawarte w makaronach, ryżu, chlebie i ziemniakach rozkładane są najszybciej, dlatego też bardzo szybko rozpoczyna się ich magazynowanie. Postaraj się ograniczyć ich spożycie i skup się na produktach bogatych w błonnik, takich jak brązowy ryż i produkty pełnoziarniste. Ryby, owoce i warzywa zapewniają organizmowi dodatkową ochronę w postaci antyoksydantów.

Zdrowy styl życia pomaga zminimalizować szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm i poprawić układ odpornościowy. Najważniejszymi czynnikami są dobry sen, aktywność fizyczna i unikanie sytuacji stresogennych. Palenie papierosów, picie alkoholu, narażenie na duży stres, złe nawyki związane ze snem oraz mała ilość ruchu przyczyniają się do zwiększenia szkodliwego wpływu glikacji na zdrowie oraz produkcji AGE.

Pamiętaj również o korzystaniu z najlepszych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Nie zapominaj o kremie do opalania, który zabezpieczy Twoją skórę przed działaniem promieni UV pobudzających proces glikacji. Sekret pięknej skóry tkwi w uświadomieniu sobie, że wpływa na nią wiele czynników, w tym codzienne wybory, jakich dokonujesz!

Aby korzystanie z naszej strony było możliwie najwygodniejsze, używamy plików cookie. Zapisywane przez przeglądarkę pliki cookie są wykorzystywane przez większość stron internetowych i umożliwiają dopasowanie wyświetlanych treści do poszczególnych użytkowników.

Przeglądając naszą stronę bez zmiany ustawień, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.

Rozumiem